Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

УВАГА! ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ ПРО КІР

07.02.2018
Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі

Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Саме це небезпечне вірусне захворювання  є  причиною дитячої смертності у світі. Джерелом інфекції є хвора на кір людина.  Кір – це повітряно-краплинна інфекція. Вірус  попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої кором   людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі. Вірус кору дуже летучий – з   потоком повітря він може попадати в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, – тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому   поширення інфекції через предмети  (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх  осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий   кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися,   дезінфекція не потрібна. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів. Хвороба починається гостро: хворий скаржиться на сильний головний біль, слабкість. Температура може підвищуватися до 40ºC, апетит відсутній. Незабаром з’являються нежить, кашель – звичайно сухий, болісний, або гавкаючий – при ларингіті. Горло  червоне, набрякле, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки ока- кон’юнктивіт. Його прояви при кору яскраво виражені: очі червоніють, з’являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом з’являється гнійні виділення. На другий-третій день хвороби на піднебінні з’являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен і губ – характерні для кору малесенькі білуваті цятки (плями Бєльського-Філатова-Коплика). І те, і інше можна побачити до появи висипу на тілі. На 4-5 день хвороби з’являється висип – спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулубі, ще через день – на руках й ногах. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки , які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипу  різко погіршується – знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон’юнктивіт. 

Якщо немає ускладнень, то із четвертого дня від початку висипань наступає поліпшення стану. Висипка або зникає зовсім, або переміняється пігментацією й ділянками лущення шкіри. Зникнення висипу відбувається в порядку, зворотному її появі, нормалізується температура, проходять катаральні явища – хворий поступово видужує.

Цей вірус небезпечний  тим, що ускладнення після хвороби можуть бути небезпечнішими за саму недугу. Інфекція сильно понижує імунітет, і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть торкнутись  дихальної системи — це пневмонія, бронхіт. Також часто після перенесення вірусу може виникнути запалення середнього  вуха, часто це трапляється у маленьких дітей. Кір наносить відбиток і на нервову систему, в деяких  випадків може призвести до (запалення головного мозку)  енцефаліту У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції – випадки   повторних захворювань одиничні. Основний спосіб профілактики цієї інфекції – активна імунізація.

Вакцинацію проти кору проводять   дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію – у шість років. Імунізація проти кору також проводиться     раніше не щепленим підліткам, що  не боліли кором, у віці до 18 років і дорослим – до 30   років.Вакцина проти кору безпечна та ефективна. Адже цю вакцину використовують не лише в   Україні, але і в багатьох інших європейських країнах. У країнах, де вакцинація від кору охоплює   більшість населення, люди перестають хворіти на кір.