Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Вірусний гепатит А

11.01.2018
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

З грудня 2017 р. в м. Миколаїв реєструється зростання захворюваності на вірусний гепатит А (раніше - хвороба Боткіна). Причиною погіршення ситуації можливо стала питна вода, у т.ч. придбана з міст її доочищення. Така ситуація в обласному центра є загрозливо - не виключено розповсюдження інфекції по регіону, у т.ч. занесення в м. Южноукраїнськ.

До 2017 р. в області реєструвались поодинокі випадки вірусного гепатиту А. В нашому місті поодинокі випадки реєструвались з 2005 року, але у 90-х роках щорічно хворіло від 134 до 416 чоловік, з них основана маса - діти шкільного віку.  

Вірусний гепатит А відноситься до кишкової групи інфекцій та виділяється з організму з каловими масами, сечею. Можлива виділення зі слиззю носу та глотки. Передається вірус від людини до людини  через воду, харчові продукти, контактно-побутовим шляхом (через брудні руки, посуд, білизну, тощо). Хворий становить максимальну небезпеку для оточуючих з останніх днів скритого періоду та у перший тиждень  жовтяниці.

Активізується вірус у серпні - жовтні, але захворіти можливо на протязі усього року. Хворіють на гепатит А тільки люди. З моменту зараження до перших проявів захворювання проходить від 14 до 35 днів, частіше - 28 днів. Основним органом, який поражає вірус, є печінка.

Перші признаки захворювання різноманітні - прояви ГРВІ або грипу, прояви гастриту, слабкість, в’ялість, недомагання. Серед більш характерних проявів - зниження апетиту, нудота, блювотиння, болі у області епігастрію, болі у м`язах, суглобах, субфебрильна температура. Цей стан продовжуються до 7 днів, потім настає період жовтяниці, яка з початку проявляється на слизових оболонках, долонях. 

Заходи профілактики такі же як при кишкових інфекціях:

- додержуватись вимог особистої гігієни, у першу чергу - правил миття рук;

- не вживати  некип’ячену воду з відкритих джерел, з басейнів, колодязів;

- в період з серпня по жовтень не рекомендується вживати без кип’ятіння водопровідну воду; 

- при придбанні доочищеної води перевіряти у виробника наявність дозвільних документів, результатів лабораторного контролю,  інструкції з кратності обробки фільтрів, ємностей, наявність медичного огляду працівників, тощо;

-   додержуватись правил при зберіганні, приготуванні харчових продуктів; - не вживати молоко з ринку без термічної обробки.

Якщо Ви підозрюєте у себе або родичів захворювання на вірусний гепатит А необхідно звернутися до лікаря та виконувати усі його рекомендації. До приходу лікаря хворого потрібно ізолювати вдома, надати йому окрему білизну, рушники, посуд, які після використання обробити  дезрозчином або  кип’ятити 45 хвилин.

Якщо підозра на захворювання виникла у дитини - не вести її до дитячого закладу, не надсилати до школи до огляду лікарем.

Вірусний гепатит А - доволі важке захворювання, потребує довгого лікування та додержання режиму харчування, поведінки. Його легше попередити, чім лікувати, а якщо захворювання почалось - раннє звернення до лікаря приведе к своєчасному лікуванню та легкому  протіканню.