Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Що необхідно знати пацієнтові про медичну реформу?

28.11.2017
КЗ «Южноукраїнська міська лікарня»

У 2018 році пацієнти зможуть змінювати сімейних лікарів у будь-який момент за власним бажанням. Для цього необхідно просто підписати декларацію (договір) з іншим лікарем первинної практики. Лікар може відмовити у підписанні декларації тільки, якщо вже має приписаними максимум в 2 тисячі пацієнтів.

Підписуючи декларацію, пацієнт повідомляє Національну службу здоров’я України (центральний орган виконавчої влади) про вибір лікаря первинної медичної допомоги. На основі цієї інформації, занесеної в реєстр, НСЗУ обчислює кошти, які за контрактом має отримати медична практика, де приписаний пацієнт.

У 2018 році попередньо планується подвійна ставка за пацієнтів до 5 років та для людей старших за 65 років. Також за пацієнтів 6-17 років та 40-65 років планується підвищувальний коефіцієнт 1,2.

У трирічній бюджетній резолюції закладена сума в 370 гривень в середньому за пацієнта на 2018 рік і 450 гривень на 2019 рік. Ця сума може зростати і далі зі зміною кількості послуг, які надає сімейний лікар.

Фінансування вторинної і третинної ланки за новою моделлю розпочнеться у 2019 році і буде вводитися поступово за кожною послугою до 2020 року. До цього часу система на рівні вторинної ланки працюватиме так само, як вона працює зараз.

Звернення до спеціалістів, призначені сімейним лікарем, будуть оплачуватися НСЗУ (після початку виплат за ці послуги в новій системі). Якщо ж пацієнт звертатиметься до вузьких спеціалістів за власним бажанням без направлення, цей візит не буде покриватися Національною службою здоров’я.

Як тільки пацієнт уклав з лікарем декларацію, він потрапляє з червоного реєстру в зелений. Після цього профілактика та рання діагностика відбувається на загальних засадах.

Пацієнт може укласти декларацію з будь-яким обраним лікарем, незалежно від місця реєстрації чи проживання.