Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

УВАГА! ТРИХІНЕЛЬОЗ!

17.10.2017
Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє про те, що станом на 10.09.2017р. в Миколаївській області зареєстровано 5 неблагополучних пункти з трихінельозу.

Трихінельоз – гостре захворювання, яке викликається паразитуванням в організмі людини глистів трихінел.

Трихінели, крім людини паразитують у значної кількості у свійських та диких тварин: свиней, котів, собак, диких кабанів, ведмедів, вовків, лисиць, борсуків, норок, гризунів, мишей, щурів, кротів та інші.

Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена   личинками трихінел свинина (м'ясо, сало, інші продукти забою) та конина. Люди мають дуже  велику  сприйнятливість  до  зараження трихінельозом.

Основними загальними синдромами гострої стадії трихінельозу у людини є гарячка, набряки, м'язові болі, біль у животі, нашкірні висипання.

Трихінельоз – болісна хвороба на все життя, адже недуга невиліковна. Людина на все життя залишається інвалідом, у тяжких випадках хвороби може привести до паралічу дихальних шляхів та смерті.

Трихінела – мікроскопічний гельмінт, який не гине при звичайній термічній обробці. Личинки трихінел гинуть при прогріванні до +71 град.С  в товщі  шматка  м'яса  протягом  60  хвилин.  Знезараження збудника трихінельозу у м'ясі проходить і шляхом заморожування при товщині шматка м'яса  15  см  при  температурі -15 град.С протягом 20 діб, -23 град.С - 10 діб, -29 град.С - 6 діб.

Про небезпеку трихінельозу повинні знати мешканці нашого міста, які нерідко являються покупцями продукції тваринного походження (безпосередньо м’яса) в невстановлених для торгівлі місцях, можливо не розуміючи небезпеки, а можливо і свідомо, намагаючись зекономити кошти, хоча питання економії в даному випадку досить сумнівне, адже вилікувати від трихінельозу не допоможуть ніякі заощадження.

Небезпека трихінельозу не оминає нас і через те, що в територію нашого міста входить приватний сектор, біля міста розташоване село, що дає можливість тримати приватне господарство. Отже, ми не тільки споживаємо, але серед нас є люди, які вирощують тварин і не рідко з метою забою та подальшого продажу продукції тваринного походження.

До того ж, серед мешканців нашого міста є немало мисливців, які приносять додому свою здобич для споживання.

 Тому, щоб запобігти захворюванню, слід пам’ятати наступне:

 • при забої худоби (свиней) або диких тварин на полюванні, м'ясо можна використовувати для харчування тільки після проведення ветсанекспертизи;

 • не купувати м'ясо та м'ясопродукти в місцях не пристосованих для цього (на стихійних ринках) без супровідних документів, які засвідчують його якість і безпеку.

Національна поліція та міська влада ведуть боротьбу зі стихійною торгівлею, але низькі штрафи продавців не лякають. Ризик отримати невиліковну хворобу є дуже високим. Залишається тільки сподіватися  на самосвідомість населення. Якщо Ви виявили місце несанкціонованої торгівлі, не залишайтесь байдужими - дзвоніть  на 102.

Бережіть своє здоров'я!