Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги суб’єктів господарювання!

22.09.2017
Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі

Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає увагу суб’єктів господарювання на те, що відповідно до статті 21 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку повинні розробити, запровадити та використовувати постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Зазначені вимоги не поширюються на операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов'язану з первинним виробництвом діяльність, зокрема транспортування, зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва, за умови, що при цьому не змінюється суттєво стан таких продуктів, а також на транспортування живих тварин, призначених для споживання людиною, транспортування з місця первинного виробництва до потужності продуктів рослинного походження, продуктів рибальства, а також продуктів полювання.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження Законом України, зокрема для:

потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2017 року);

потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2018 рік);

малих потужностей – через п’ять років з дня, наступного за днем опублікування цього Закону (з 20.09.2019 рік).

Перехідні періоди, дають можливість операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону.

Реалізація положень зазначеного Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів "від лану – до столу" згідно з вимогами європейського законодавства.

Для своєчасного виконання даної вимоги Мінагрополітики затверджений наказ від 01.10.2012р. № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» (далі – Вимоги), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2012р.
за №1704/22016 (із змінами).

Проте, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, НЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ.

Перевірка дотримання Вимог проводитися відповідно до наказу Мінагрополітики від 06.02.2017р. №41 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.03.2017р. за №357/30225.

Арбузинське міжрайонне управління Держпродспоживслужби Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає УВАГУ виробників харчових продуктів, що з 20 вересня 2017 року можуть бути запровадженні перевірки щодо дотримання статей 20 та 21 Закону України, а у разі необхідності застосування пункту 4 частини першої статті 64 Закону України (невиконання операторами ринку обов’язку щодо впровадження системи НАССР).

Довідки за телефонами 2-79-71, (068) 2389062, e-mail: vetsektor@ukr.net, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Арбузинського міжрайонного управління Держпродспоживслужби Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - Паталашенко Тетяна Вікторівна.