Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 49 тисяч вибухонебезпечних предметів

12.09.2017
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Лише впродовж останніх трьох днів здійснено 114 виїздів, під час яких виявлено 746 боєприпасів, у тому числі 1 авіаційну бомбу .

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 49 тис. 265 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 265 авіаційних бомб.

Досить часто небезпечні залишки часів минулих війн знаходять і громадяни, адже грибний сезон наразі у розпалі, тож багато хто вирушає до лісу аби назбирати грибів. Проте, разом із смаколиками можна натрапити і на вибухонебезпечні предмети.

Зокрема, 11 вересня працівники групи піротехнічних робіт Управління ДСНС Волинської області знищили 51 одиницю вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни, знайдених напередодні громадянами. Так, під час збирання грибів у лісі поблизу села Тростянець Ківерцівського району, місцеві мешканці натрапили на підозрілі небезпечні знахідки, про що одразу ж повідомили до Служби порятунку. Фахівці ДСНС ідентифікували знахідки як: 46 одиниць артилерійських снарядів калібру 76 мм, 3 одиниці 122-міліметрових артилерійських снарядів та 2 одиниці 45-міліметрових артилерійських снарядів часів Другої Світової війни. Усі боєприпаси були знищені у спеціально-відведеному місці в установленому порядку.

Схожий випадок стався днями і на Житомирщині поблизу сіл Стремигород та Шершні Коростенського району, де замість грибів громадяни натрапили на 3 артилерійські снаряди калібрами 120 та 105 мм. Усі боєприпаси рятувальники вивезли у спеціально відведене місце та знищили шляхом контрольованого підриву.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Луганщині впродовж 11 вересня, піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 2,85 га місцевості у м. Сватове, Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах. Загалом за минулу добу було виявлено та вилучено 37 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У цей же день на Донеччині піротехнічні підрозділи обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 11,91 га території, де виявили 64 одиниць ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;

  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;

  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

http://mk.dsns.gov.ua