Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Інформація для населення щодо відпочинку в природних умовах

23.08.2017
Міжрайонний відділ лабораторних досліджень

   В теплий період року громадяни  значно частіше відпочивають у природних умовах, у т.ч. на берегах водоймищ (ріки, море, ставки, джерела, тощо).

    Слід пам’ятати, що такий відпочинок може закінчіться  виникненням інфекційного захворювання, якщо не додержуватись правил. В природних умовах переносниками збудників інфекційних захворювань є гризуни, яки виділяють їх с калом та сечею. Збудники можуть попасти у воду також з каналізації, з туалетів, що розташовані в населених пунктах, при випасі скота.

    З моменту досягнення температури води у водоймищі 16 градусів створюються умови для розмноження таких збудників інфекційних захворювань, як холера, сальмонельоз, лептоспіроз, ентеровірусні та аденовірусні інфекції, черевний тиф, дизентерія. Ці збудники при попаданні в воду виживають та розмножуються, особливо в зонах стоячої води, на мілководді. Чім вище температура води, тім вище ризик зараження людини. Також чим більше народу користується водоймищем, тім також вище ризик зараження.  Частіше хворіють діти - вони знаходяться у самої небезпечної  зоні.

    Крім купання та риболовлі відпочиваючи приносять з собою їжу, напої, тощо, у т.ч. продукти, що є небезпечними для здоров`я (молочні продукти, ковбасні продукти, готові домашні страви, у т.ч. салати, тощо). Ці продукти можуть зберігатися  без холодильника не більш  1 годи в спекотну пору року, а потім в них швидко накопичуються мікроби, що приводить до отруєння. В окремих випадках відпочиваючи використовують для миття рук, продуктів, посуду воду з водоймища.

    Заходи профілактики зараження у природних умовах:

  • не купатись у зонах стоячої води, не допускати попадання води до рота
  • не використовувати воду водоймищ для миття рук, продуктів, посуду, дитячих речей, тощо
  • не приносити з дому таки продукти, що швидко псуються, не розкладувати їжу на траві, каменях, піску, тощо
  • не купувати в місцях відпочинку та на стихійних ринках  продукти, яки не гарантують безпеки для вашого здоров`я (креветки, морепродукти, раки, сира, копчена та в`ялена риба, м`ясні та рибні вироби, торти,  випічка з кремом, тощо)
  • суворо дотримуватись правил особистої гігієни - для обробки рук використовувати вологи серветки  або водопровідну воду з дому,  після пляжу прийняти душ 
  • додержуватись правил санітарії - не залишати після себе сміття, харчові відходи, пусту тару, тощо
  • при отриманні рани   у воді, негайно промити її чистою водою, при риболовлі рекомендується знаходитись у воді у чоботах.

      У нашому місті з метою контролю за станом води р. Ю.Буг в районі пляжу щотижнево в літній період нами проводяться дослідження на наявність збудників холери, сальмонельозу, дизентерії. За 2017 р. збудники не виявлялись. У випадку виділення міською владою негайно буде вирішуватись питання тимчасового закриття пляжу.