Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів

06.06.2017

Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі повідомляє, що згідно з статтею 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

До операторів ринку, які повинні зареєструватися відносяться:

 - суб’єкти господарювання які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом та/або транспортуванням та/або зберіганням та/або продажем харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;

- заклади громадського харчування;

- потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;

- заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами.

Відповідно до п. 55 статті 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку) - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів.

  Згідно п. 92 статті 1 України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» до харчових продуктів  відноситься - речовина або продукт (неперероблений, частково перероблений або перероблений), призначені для споживання людиною. До харчових продуктів належать напої (в тому числі вода питна), жувальна гумка та будь-яка інша речовина, що спеціально включена до харчового продукту під час виробництва, підготовки або обробки.

Термін "харчовий продукт" не включає:

Також відповідно до ст. 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР за виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих  потужностях  тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від 73600 грн. до 96000 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від 25600 грн. до 48000 грн. Розмір штрафу зазначений згідно з мінімальною заробітною платою станом на 01.01.2017р.

Порядок реєстрації здійснюється згідно наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з  нього заінтересованим суб'єктам».

        З питань реєстрації суб’єктам господарювання необхідно звернутися до управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі за адресою: пров. Короткий, 13, смт Арбузинка, Миколаївської обл., тел. 3-01-37 та/або до головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Паталашенко Тетяни Вікторівни за тел. 0982389062, 0936303058.