Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Навчіть дитину бути грамотним пішоходом!

25.04.2017
Южноукраїнське відділення поліції Первомайського ВП ГУНП

Співробітниками Южноукраїнського відділення поліції проводяться профілактичні лекції з дітьми загальноосвітніх середніх шкіл міста щодо правил поводження дітей на дорогах та як уникнути дорожньо-транспортних пригод.

Багато хто вважає, що трагедії на дорогах - випадковість, і вберегтися від неї неможливо. Насправді це не так: більшість ДТП за участю дітей-пішоходів відбуваються в приблизно однакових, повторюваних ситуаціях - так званих «дорожніх пастках».

Існує кілька основних дорожніх ситуацій-«пасток», і дуже важливо навчити дитину орієнтуватися в них.

Одна з основних причин дорожньо-транспортних пригод за участю дітей-пішоходів – неочікуваний вихід на проїзну частину із-за автомобілів, дерев, зупинок. Це і є типова «дорожня пастка», в яку діти, на жаль, потрапляють дуже часто.

Дійсно, здавалося б - чим може бути небезпечна машина, яка стоїть? Перш за все тим, що вона заважає вчасно помітити небезпеку - наприклад, закрити собою інший автомобіль, що рухається в попутному напрямку.

Тому навчіть дитину, що ні в якому разі не можна виходити на дорогу із-за машин, що стоять, дерев, кущів, зупинок, будинків, парканів. Для переходу потрібно вибрати таке місце, де дорога добре проглядається в обидва напрямки. В крайньому випадку, можна обережно визирнути з-за перешкоди, переконатися, що небезпеки немає, і тільки тоді переходити дорогу.

Необхідно навчити дитину бути особливо обережною після того, як вона вийшла з громадського транспорту на зупинку, не поспішати і уважно дивитися по сторонах, дійти до найближчого пішохідного переходу або, принаймні, почекати, поки транспортний засіб від'їде від зупинки, переконатися в безпеці і тільки після цього переходити проїзну частину.

Вельми оманливим може бути і автомобіль, що рухається на невеликій швидкості. «Машина їде повільно, встигну перебігти», - думає дитина - і потрапляє під колеса. По-перше, діти ще часто не можуть правильно визначити швидкість автомобіля та відстань до нього. А по-друге – машина, що повільно рухається може приховувати за собою іншу, що йде на більшій швидкості, і про це дитина навіть не підозрює. Вихід з цієї «дорожньої пастки» простий - навіть якщо машина наближається на невеликій швидкості, її все одно необхідно пропустити і обов'язково переконатися, що за нею немає інших автомобілів.

Ще одна типова аварійно ситуація - дитина, пропустивши машину, одразу ж біжить через дорогу. «Пастка» тут полягає в тому, що в перші миті автомобіль, який щойно проїхав, нерідко закриває собою машину, що рухається в зустрічному напрямку - під колеса якої і може потрапити дитина, якщо відразу побіжить через дорогу.

Виробіть у дитини звичку завжди перед виходом на дорогу зупинитися, озирнутися, прислухатися - і тільки тоді переходити через проїзну частину.

«Дорожня пастка» може очікувати і у світлофора: зелений сигнал ще не гарантія безпеки. Сьогодні на дорогах ми досить часто стикаємося з тим, що водії порушують Правила дорожнього руху: їдуть з перевищенням швидкості, ігноруючи сигнали світлофора і знаки пішохідного переходу. Недостатньо орієнтуватися тільки на «зелене світло», необхідно переконатися, що всі автомобілі зупинилися, небезпеки для переходу дороги немає.

Одним словом, дорожня наука - не така проста, як здається на перший погляд. Вона зовсім не обмежується елементарними правилами, на кшталт «переходь дорогу тільки на зелене світло». Насправді на дорозі нас чекає багато «пасток» і несподіваних ситуацій, зорієнтуватися в яких часто буває складно навіть дорослій людині, не кажучи вже про наших юних учасників дорожнього руху. Привчайте дітей з самого раннього віку дотримуватися правил безпечної поведінки на дорозі.

І не забувайте, що особистий приклад - сама дохідлива форма навчання.