Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Відбулося чергове заняття Школи відповідального батьківства

21.04.2017
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Саме про роль матері та батька у формуванні особистості дитини йшла мова на занятті Школи відповідального батьківства, яке відбулося 20 квітня поточного року. Метою заняття було формування психолого-педагогічної культури сучасних батьків.

Батьки кожного з нас створюють джерело життєвих сил, закладають фундамент життя своїх дітей. «Яким воно буде – чистим, прозорим, бурхливим, стрімким, блискучим? Чи може  слабким, темним, брудним? Від кого залежить яким воно буде? Кому належить головна роль в сім’ї?» – саме такі запитання ставила перед слухачами Школи відповідального батьківства практичний психолог Южноукраїнського міського ЦСССДМ Лідія Лемещук.

Материнська любов безумовна. Якщо мати дає тепло, чуйно реагує на потреби дитини, вона буде розвиватись із сильним почуттям цілісності та впевненості у собі.  Якщо ж мати дитини пригнічує її, проявляє холодне ставлення, нереалізованість, гнів або ворожість, розвиток дитини буде порушено. Дітей, облишених материнської любові вирізняє холодність й нездатність відчувати любов та прив’язаність.  

Батько захищає, здобуває, створює умови для комфортного існування сім’ї,  розповідає дитині про світ, навчає певним  важливим умінням та навичкам, займається різними спільними видами діяльності й демонструє дитині способи взаємодії з навколишнім світом. Якщо тато дитини – упевнена в собі людина, люблячий, ніжний і здатний захоплююче розповісти про світ поза материнською зоною безпеки, навколишня дійсність сприймається дитиною як привітне й цікаве місце, з яким вона може сміливо взаємодіяти. Однак, якщо сам батько відчуває труднощі при взаємодії з навколишнім світом, то дитина може перейняти аналогічний образ думок і їй не вистачить інструментів для власних успішних взаємодій.  

На кінець зустрічі присутні дійшли згоди, що образ матері та батька відбивається в душі дитини на все життя, що  існує прямий взаємозв'язок між гарним прикладом батьків та щасливою родиною, що створена їх дитиною.

На згадку про яскраву, повну позитивних вражень зустріч, присутні отримали блокноти «Для нотаток відповідальних батьків», які стануть їм у нагоді при вихованні дітей.