Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Відбулося відкриття експозиції «Нам не забути славу Крут»

31.01.2017
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

30 січня  у виставковій залі Южноукраїнського міського історичного музею відбулося відкриття експозиції «Нам не забути славу Крут» до Дня вшанування пам'яті Героїв Крут. На заході були присутні учні загальноосвітніх шкіл міста.

До огляду був  представлений документальний відеоматеріал  та ряд фотокопій світлин та історичних документів початку ХХ ст.

У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами. 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути відбулось п’ятигодинне військове протистояння між більшовицькою армією Михайла Муравйова, у кількості близько 4 тисяч осіб, та загоном армії УНР, до якого належали студенти та представники вільного козацтва, що нараховував близько 400 бійців. 27 юних патріотів було взято в полон та страчено радянськими військовими.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі... Вони - студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.


За довідками з приводу організації екскурсій звертайтеся за адресою: 
м. Южноукраїнськ 
вул. Набережна Енергетиків, 12-а 
тел. для довідок: (05136) 2-12-71