Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До уваги суб’єктів господарювання/операторів ринку харчових продуктів

10.01.2017
Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі

Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі інформує, що проводиться державна  реєстрація потужностей на території м. Южноукраїнська. Відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів. Державна реєстрація потужностей проводиться безкоштовно. Державній реєстрації підлягають потужності як ті, що планують використовуватись для проведення певного виду діяльності, так і ті, що вже використовуються.

Порядок проведення державної реєстрації потужностей затверджений Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 р. № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного  реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 р. № 39 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного  реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам».

Для проведення державної реєстрації потужностей оператор ринку подає до Управління Держпродспоживслужби в Арбузинському районі заяву за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку. Заява про державну реєстрацію потужності засвідчується підписом оператора ринку або уповноваженої ним особи.

Державна реєстрація потужності здійснюється територіальним органом компетентного органу (Управлінням Держпродспоживслужби в Арбузинському районі) протягом 15 робочих днів після отримання заяви оператора ринку про таку реєстрацію. Про державну реєстрацію потужності та її особистий реєстраційний номер територіальний орган компетентного органу повідомляє оператора ринку протягом 5 робочих днів після прийняття рішення про державну реєстрацію.

п.3.7. Наказу передбачено, що територіальний орган компетентного органу відмовляє у державній реєстрації потужності у таких випадках:

-  заява про державну реєстрацію потужності не відповідає формі, наведеній в додатку 1 Наказу МінАПК від 10.02.2016 р. № 39;

- у заяві про державну реєстрацію потужності оператором ринку надано неповну інформацію.

Довідково: (зі ст.1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»)

Оператор ринку харчових продуктів - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок.

Потужності - споруди або комплекс споруд, приміщення, будівлі, обладнання та інші засоби, включаючи транспортні засоби, а також територія, що використовується у виробництві та /або обігу об’єктів санітарних заходів.

Згідно ч. 2 ст. 64  Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» виробництво, зберігання харчових продуктів на потужностях, незареєстрованих відповідно до вимог цього Закону,тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі від восьми до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

З реєстром операторів ринку харчових продуктів можна ознайомитись на офіційному сайті Держпродспоживслужби України (www.consumer.gov.ua).

По даному питанню просимо звертатися до головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Управлінням Держпродспоживслужби в Арбузинському районі – Паталашенко Тетяни Вікторівни за тел. 2-79-71, 0982389062, 0936303058.