Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Порядок стягнення аліментів

30.12.2016
Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Більшість людей вважає, що стягнення аліментів на дитину відбувається тільки за рішенням суду і лише тоді, коли подружжя розірвало шлюбні відносини та діти залишились на утриманні одного із батьків. Проте за законодавством України, стягнення аліментів можливе незалежно від того, чи розлучені батьки, перебувають в шлюбних відносинах, або взагалі не перебували у шлюбі.

Так відповідно до статті 189 Сімейного Кодексу України батьки мають право самостійно на свій розсуд укласти між собою договір про сплату аліментів на дитину, в якому визначити розмір, умови та строки виплати. Договір укладається в письмовій формі та нотаріально посвідчується.

Проте, коли батькам дітей не вдається досягти згоди між собою про сплату аліментів у вигляді письмового договору, стягнення аліментів можливе у судовому порядку.

Порядок стягнення аліментів визначається статтею 71 Закону України «Про виконавче провадження».

За наявності заборгованості із сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість понад три місяці.

Визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому Сімейним Кодексом України.

Після закінчення строку, передбаченого законом для стягнення аліментів, за відсутності заборгованості із сплати аліментів підприємство, установа, організація, фізична особа - підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, повертають виконавцю постанову про стягнення аліментів з відміткою про перерахування в повному обсязі стягувачу присуджених йому сум аліментів. Якщо відраховані з боржника суми аліментів не були перераховані стягувачу, виконавець письмово повідомляє стягувачу про розмір заборгованості, що утворилася, та роз’яснює йому права на звернення з позовом до підприємства, установи, організації, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші доходи, якщо така заборгованість утворилася з їхньої вини.

 Спори щодо розміру заборгованості із сплати аліментів вирішуються судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом.

За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.