Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пам'ятка для населення з профілактики грипу

15.12.2016
Южноукраїнський МРВЛД ДУ «МОЛЦМОЗУ»

Захворюваність грипом  у останні 3 роки  в м. Южноукраїнську знаходилась на низьких рівнях, в зв`язку з чим в наступний сезон можливо зростання числа хворих на грип.    Орієнтовний початок епідсезону - кінець грудня - січень.

Крім грипу перед епідемією обов’язково зростає кількість ГРВІ, яких налічується більш ніж 100 типів (ротавірусна, аденовірусна  та ентеровірусні інфекції, парагрип, тощо).

На другу декаду грудня захворюваність на ГРВІ в місті почала різко зростати, зареєстровані перші випадки грипу. Частіше хворіють діти, у т.ч. школярі.

Шляхи розповсюдження грипу та ГРВІ сходні - повітряно-крапельний  та брудні руки. Віруси розповсюджуються при кашлі, чханні, розмовах та 2-3 години зберігається  у повітрі. Крім того, вони осідають на предмети, двірні ручки, кнопки ліфтів, тощо та зберігаються там до 1 години.

Характерні первинні прояви грипу

- гострий початок з читко вираженими проявами інтоксикації (сильна  слабкість, млявість, головна біль, болі в м`язах,  тощо) та високою температурою (38-39 град. та віще), яка тримається 5-7 днів

- гіперемія склер та біль у очних яблуках, сльозотеча

- кровоточивість,  сухість слизистих.

   Пізніше з`являються кашель, виділення з носу, болі у горлі, тощо. При неправильному режимі при захворюванні, несвоєчасному зверненні до лікаря та неповноцінному лікування можливі ускладнення грипу - пневмонія, менінгіти, енцефаліти, ураження нирок, загострення хронічних захворювань. Летальність при грипі може бути до 1% від захворілих.

Основні заходи щодо профілактики грипу та інших ГРВІ

  • необхідно додержуватися правил особистої гігієни, у першу чергу - миття рук після приходу до дому, не торкатися брудними руками слизистих оболонок носу, очей, роту
  • не спілкуватись  з особами, у яких є прояви ГРВІ, грипу
  • не  відвідувати  місця скупчення народу
  • при кашлі, чханні обов’язково  використовувати носовичок, серветки
  • проводити  вологе прибирання, частіше відкривати вікна для провітрювання
  • готовити свій організм до епідсезону - закалювання, обмеження продуктів, в яких міститься  багато вуглеводів, збільшення використання овочів, фруктів, цитрусових, проведення щеплень проти грипу, тощо
  • частіше бувати на свіжому повітрі.

При захворюванні  на ГРВІ та грип  хворого необхідно оставити дома, забезпечити постільний режим з метою попередження ускладнень, посилений режим пиття, провітрювання приміщень, вологого прибирання. Хворого необхідно максимально ізолювати, забезпечити окремим посудом, білизною. При уході за хворим необхідно використовувати маску, яку міняти кожні 3 години.

Обов`язково необхідно оформити виклик лікаря для діагностики захворювання, оцінки стану хворого, призначення лікування.