Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Встановлення опіки та піклування над дітьми

08.12.2016
Южноукраїнський міський відділ ДВС ГТУЮ у Миколаївській обл.

Серед людських вчинків немає благороднішого, ніж захист і виховання дітей, які залишилися без сім’ї, батьківського тепла та опіки. Тому, найбільш вразливою категорією осіб, які потребують державної підтримки, були і є діти, що залишились без піклування батьків, діти-сироти.

Згідно із Сімейним Кодексом України встановлення опіки та піклування — це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми, з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Відповідно до Цивільного кодексу України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх та неповнолітніх осіб.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцяти років, а піклування - над дитиною у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Опіка, піклування над дитиною встановлюється органом опіки та піклування, а також судом у випадках, передбачених Цивільним кодексом України.

Опікуном, піклувальником дитини може бути за її згодою повнолітня дієздатна особа.

При призначенні дитині опікуна або піклувальника органом опіки та піклування враховуються особисті якості особи, її здатність до виховання дитини, ставлення до неї, а також бажання самої дитини. Не може бути опікуном, піклувальником дитини особа, яка зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, особа, позбавлена батьківських прав. А також особа, інтереси якої суперечать інтересам дитини.

Якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров»я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна, піклувальника щодо неї покладаються на  адміністрацію цих закладів.

Дитина, над якою встановлено опіку чи піклування. має право:

1)на проживання в сім»ї опікуна, піклувальника, на піклування  з його боку;

2)на забезпечення їй умов для всебічного розвитку, освіти, виховання і на повагу до її людської гідності;

3)на збереження права користування житлом, у якому  вона проживала до встановлення опіки або піклування;

4)на захист від зловживань з боку опікуна або піклувальника.

Встановлення опіки та піклування не припиняє права дитини на аліменти, пенсії,інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв»язку з втратою годувальника.

Опікун, піклувальник також має закріплені заокном права та обов»язки:

1)зобов»язання виховувати дитину, піклуватись про її здоров»я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечити одержання дитиною повної загальної середньої освіти;

2)самостійно визначати способи виховання дитини з урахуванням думки дитини та рекомендацій органу опіки та піклування;

3)вимагати повернення дитини від будь-якої особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду.

4) опікун, піклувальник не має права перешкоджати спілкуванню дитини з її батьками та іншими родичами, за винятком випадків, коли таке спілкування суперечить інтересам дитини.

Особа може бути зваільнена від обов»язків опікуна, піклувальника дитини у випадках, передбачених Цивільним кодексом України. а також тоді, коли між опікуном, піклувальником та дитиною склалися стосунки, які перешкоджають здійсненню ними опіки, піклування.