Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Відповідальність громадян під час отримання субсидії

10.11.2016
Управління соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради

Громадянин отримуючи субсидію згідно діючого законодавства  несе відповідальність за вчасне повідомлення структурного підрозділу з питань соціального захисту який призначив субсидію про всі зміни, що відбулись у нього та зареєстрованих членів родини, які можуть вплинути на право отримання субсидії та її розмір. Не вчасне повідомлення призводить до переплати або недоплати державних коштів громадянам. 

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Кількість осіб визначається на початок місяця, з якого призначається субсидія.

Отримуючи субсидію громадянин зобов’язаний протягом місяця проінформувати структурний підрозділ з питань соціального захисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендарі-про осіб, які фактично проживають), їх спільного статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.

Після отримання зазначених вище обставин структурним підрозділом з питань соціального захисту населення здійснюється перерахунок субсидії у межах установленого строку її призначення.

Сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зазначені вище зміни, повертається ним за вимогою органу що призначив субсидію.

У разі коли громадянин добровільно не повернув надміру перераховану (виплачену) суму субсидії, питання про її стягнення органи що призначають субсидію, визначають у судовому порядку. При цьому, у разі рішення суду на користь органу що призначив субсидію, судові витрати окрім основної заборгованості будуть сплачені громадянином.