Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Законодавчі аспекти праці жінок, які мають дітей віком до 3-х років

08.11.2016
Управління соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з тим, що останнім часом почастішали випадки переривання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінками, які працюють на підприємствах, установах, організаціях, що використовують графіки змінності (тобто передбачається робота у нічні зміни, вихідні та святкові дні), виникла потреба у роз’ясненнях стосовно прав жінок у разі повернення до такої роботи.

Отже, відповідно до ст.176 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Таким чином, навіть якщо жінка виявила бажання (у т.ч. письмове) приступити до своєї роботи, яка передбачає нічні зміни, роботу у вихідні та святкові дні, роботодавець не має законних підстав допустити її до виконання такої роботи, проте, не може і відмовити в законному праві жінки повернутися до роботи. 

Виходом з такої ситуації буде застосування норм ст.178 КзпП, яка зазначає, що жінки, які мають дітей віком до трьох років, в разі неможливості виконання попередньої роботи переводяться на іншу роботу із збереженням середнього заробітку за попередньою роботою до досягнення дитиною віку трьох років.

Якщо заробіток зазначених жінок на легшій роботі є вищим, ніж той, який вони одержували до переведення, їм виплачується фактичний заробіток.