Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Зустріч кризисних психологів з членами сімей учасників антитерористичної операції

21.10.2016
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Події в Луганській та Донецькій області, де в боях  віддають життя українські чоловіки, дружини залишаються вдовами, а діти — сиротами, стосуються кожного. Бойові дії колись закінчаться, і додому повернуться ті, кому судилося вижити, пройшовши через пекло бойових дій. Але в учасників бойових дій, в їх головах війна триватиме, можливо, все життя. Як допомогти створити якщо не мир, то хоча б стійке перемир’я цим людям, яким доля приготувала випробування війною? Іноді психологічні травми можуть бути більш небезпечні, ніж травми фізичні — вони здатні нашкодити здоров'ю і життю самих солдатів, а також тих, хто їх оточує.  Це та інше тривожить не тільки професіоналів ,а й тих кому судилося опинитися у непростих умовах – жінок, батьків, дітей.

18 жовтня   на базі Южноукраїнської загальноосвітньої школи №4 кризисними психологами Миколаївської області проведена  зустріч з членами сімей учасників АТО «Допоможи мені повернутися».  Дружинам, батькам, рідним і близьким українських героїв, присутнім на зустрічі, запропоновані рекомендації, які сприятимуть/полегшать подолати посттравматичний синдром.

Ситуації, які обговорювалися:

– як вірно надавати підтримку;
– знімати напругу та переживання;
–протидіяти стресу;
– як правильно підготуватися до повернення  близької людини із зони АТО.

І одне з важливих завдань – це підготуватися до повернення чоловіка, батька, сина. А на це потрібно багато сил, терпіння, витримки та розуміння.

Ці рекомендації не містять універсальних відповідей на всі проблеми багатогранного і складного життя. Проте  знання психологів, виходячи із конкретних обставин, унікальних ситуацій, допоможе Герою війни повернутися до мирного життя.