Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській атомній станції завершено планову повторну партнерську перевірку ВАО АЕС

27.09.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

23 вересня команда повторної партнерської перевірки Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС, у англомовній транскрипції WANO) завершила свою роботу на южно-українському майданчику.

Перевірка здійснювалася за наступними напрямками: організація та управління (ефективність організаційної структури),  експлуатація, технічне обслуговування та ремонт (управління роботами), управління конфігурацією (проектним станом АЕС) і вдосконалення виробничої діяльності, радіаційний захист і радіаційна безпека, хімія, підготовка персоналу, протипожежний захист, а також робота персоналу та людський чинник.

До складу міжнародної команди, що працювала на ЮУАЕС з 19 по 23 вересня, входили сім експертів у царині атомної енергетики з Болгарії, Вірменії, України, Росії та Китаю, які протягом тижня проаналізували ефективність заходів, виконаних ЮУАЕС за результатами партнерської перевірки, що відбулася в листопаді 2014 року. Висновки повторної партнерської перевірки було зроблено за результатами обходів основних технологічних приміщень станції, спостережень за роботою персоналу, інтерв'ю з керівниками та працівниками АЕС, аналізу виробничої документації на робочих місцях.

Підбиваючи підсумки тижневої роботи, експерти ВАО АЕС відзначили істотний прогрес у всіх без винятку областях для покращення, зафіксованих 2014 року. Очолював групу міжнародних експертів керівник програми партнерської перевірки в регіональному центрі ВАО АЕС Анатолій Зінченко. Передаючи звіт про підсумки повторної партнерської перевірки ЮУАЕС, він подякував южно-українським атомникам за професійну співпрацю, зазначивши, що робота проходила в атмосфері повної відкритості та завершилася добрим результатом. «Усі експерти одностайно відзначили 100-відсотковий рівень відкритості. Важко сказати, де ще можна зустріти таку відкритість. Хочу побажати, щоб ця тенденція, такий підхід зберігся у вас і в подальшій роботі з ВАО АЕС», - побажав А.Зінченко.

Взявши слово у відповідь, головний інженер Южно-Української АЕС Микола Феофентов підкреслив: «Ми всі займаємося спільною справою, підвищуємо рівень безпечної експлуатації АЕС. Сподіваюся, що цей процес взаємний. Чомусь навчилися ми, щось краще, що у нас є, показали колегам, і вони поділяться цим на своїх підприємствах». Головний інженер відзначив високий професіоналізм команди експертів ВАО АЕС, наголосивши на тому, що вони були «по-справжньому партнерами, виключно коректними та доброзичливими». 

Керівник підготовки до партнерської перевірки - заступник генерального директора ВП ЮУАЕС Володимир Богатчук, коментуючи результати планової повторної партнерської перевірки зазначив, що підготовка до перевірки велася протягом чотирьох років і персоналом станції було виконано величезну роботу. Він акцентував увагу на тому, що команда ЮУАЕС завжди відкрита для співпраці та продовжує подальше вдосконалення, що служить розвитку всієї атомно-промислової галузі. В.Богатчук подякував  колективу ЮУАЕС за проведену велику роботу зі здійснення позитивних перетворень, які дозволили досягти високих результатів за підсумками планової повторної партнерської перевірки ВАО АЕС.