Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (за роботу з комп’ютером)

27.09.2016
Управління соціального захисту населення, охорони здоров’я та праці Южноукраїнської міської ради

Працівникам, робота яких пов’язана з використанням персонального комп’ютера і яким тривалість щорічної відпустки не визначена іншими актами законодавства, надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів згідно з підрозділом «Інші види виробництв» розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства» (п.58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах  підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290 (у редакції постанови від 13.05.2003 р. №679, із змінами, внесеними постановою від 16.12.2004 р. №1674).

Статтею 8 Закону України «Про відпустки» передбачено, що конкретна тривалість таких відпусток установлюється колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з Порядком застосування вище зазначеного Списку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики від 30.01.98 р. №16, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці (тобто безпосередньо роботою за комп’ютером) не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад.

Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом.