Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У місті-супутнику ЮУАЕС роздадуть калій йодид, придбаний за кошти субвенції

06.09.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

У вересні в Южноукраїнську стартували заходи з роздачі населенню препарату йодистого калію. Його придбано за кошти субвенції з державного бюджету місцевим на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження АЕС. На ці цілі було закуплено 90 кг препарату на суму майже 500 тисяч гривень. На Южно-Українській АЕС процедуру забезпечення персоналу йодидом калію виконано ще 2015 року з заміною препарату, термін придатності якого збіг.

Йодна профілактика населення міста Южноукраїнськ виконується на підставі розпорядження міського голови з метою підтримки санітарного та епідеміологічного благополуччя городян і забезпечення їх препаратами йодиду калію на випадок виникнення аварії на енергоблоках атомної станції. Для реалізації затверджених заходів з видачі препарату затверджено перелік житлових будинків і організації, до 10 вересня буде оновлено список южноукраїнців. 90 кг препарату це - 38838 упаковок, 388380 пігулок. Таку кількість розраховано на 40,6 тисяч населення.

Зі слів начальника управління з питань надзвичайних ситуацій і взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради Івана Колесникова, процес забезпечення населення калієм йодиду розділено на дві фази. Під час першої до 15 вересня місцева влада проведе навчання посадовців, відповідальних за розподіл і забезпечення населення препаратами йодиду калію. Серед них представники комунальних підприємств, управління соціального захисту населення, охорони здоров'я та праці, СМСЧ-2, органу самоорганізації населення малоповерхової забудови «Управа», а також об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Друга фаза - безпосередня роздача препарату городянам. Передбачається, що цей процес завершиться до кінця року. Кожному южноукраїнцеві під розпис буде видано 10-добову норму калію йодиду. До упаковки препарату додається детальна інструкція, в якій описано спосіб його застосування та дози залежно від віку.

І.Колесников повідомив також, що на сьогодні місцева влада Южноукраїнська за кошти субвенції на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження АЕС, купує засоби захисту дихальних шляхів - респіратори «Росток», загальною вартістю 95 тисяч гривень, для 26 тисяч непрацюючого населення. Респіратори знаходитимуться в міському пункті зберігання засобів захисту.

- Южно-Українська АЕС своєчасну закупівлю йодиду калію за рахунок власних коштів у ПАТ «Монфарм» виконала ще 2015 року, - повідомляє начальник управління з питань аварійної готовності та реагування ВП ЮУАЕС Андрій Бочаров. – Тоді ж препарат було роздано всім підрозділам атомної станції. У наявності достатній запас препарату й для аварійного персоналу, який буде задіяний у ліквідації аварії на підприємстві, а також для тих, хто перебуватиме на ЮУАЕС у відряджені. Термін його придатності встановлено до 2018 року. Для всього персоналу підприємства було проведено позаплановий інструктаж щодо правил використання та умов зберігання препарату, а також доведено пам'ятку з проведення йодної профілактики. Щойно прийняті працівники атомної станції, а також її відвідувачі знайомляться з цією інформацією під час проходження ввідного інструктажу.