Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про необхідність імунізації проти грипу

17.08.2016
Южноукраїнській  міськрайонний відділ лабораторних досліджень МОЗУ

В епідсезон 2016-2017 років за прогнозами ВООЗ очкується зростання захворюваності на грип у порівнянні з сезон 2015-16 років. прогнозується висока небезпечність щодо розвитку тяжких форм захворювань, ускладнень. У першу чергу будуть страждати люди з грипи ризику - як медичного, так ї епідемічного. Вірус грипу А H1N1 Каліфорнія продовжить поражати населення, а він  в 2009 році спричинив зростання летальних випадків за рахунок розвитку  геморагічної пневмонії. В наступному сезоні  очкується новий вірус -  А H3N2 Гонконг та віруси  В - Брисбен та Пхукет.

Грип - типова повітряно-крапельна інфекція, при який вірус передається від людини до людини. Але вірус деякий час може виживати у зовнішньому середовищі (двірні ручки, кнопки ліфтів, перила, тощо), звідки немитими  руками може бути занесений на слизові оболонки носу, очей.  

Одним з основних способів захисту від грипу є профілактичні щеплення, які потрібно проводити з вересня по листопад. Захист після введення вакцини створюється зі 2-3 тижнів та зберігається до 1 року. Щеплення проводяться з віку з 6 місяців. Дані щеплення не є обов’язковими, тому вакцини можуть придбати підприємства, установи, організації, громадяни. Для створення колективного імунітету необхідно щепити 75% працюючих, але індивідуальні щеплення попереджають розвиток ускладнень, летальних випадків. 

Медична група ризику - громадяни, у яких вірус грипу може викликати ускладнення основного захворювання та тяжкі специфічні для грипу ускладнення (пневмонії, запалення мозкових оболонок, тощо). До цієй групи відносяться люди, що страждають захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, ендокринними  захворюваннями (у т.ч. цукровим діабетом), захворюванням нервової системи та нирок, тощо, а також  люди у віці з 60 років, вагітні, діти до 3 років.  

Епідемічна група ризику - це працівники, які мають постійний контакт з великою кількістю людей, а також ті, що працюють в холодний термін року поза приміщеннями.

Людям, що відносяться до цих груп ризику щеплення рекомендовані у першу чергу.

На даний час даних про вакцини проти грипу на епідсезон 2016-17 років не має, вакцини знаходяться в процесі виготовлення та сертифікації за рекомендаціями ВООЗ.

Для того, щоб отримати щеплення, необхідно звернутись до лікаря-терапевта, педіатра. Вони нададуть рекомендації щодо терміну проведення щеплень, вакцин, механізму придбання, введення, тощо. Лікар або медична сестра кабінету щеплень повинні надати повну інформацію щодо вакцини, можливих реакції  на її введення та режиму поведінки після щеплення.

Приймати рішення щодо щеплення (у т.ч. щеплення дитини) повинні ви самі з урахуванням стану здоров`я, можливої небезпеки під час епідемії, тощо. Слід пом`ятати, що щеплення захищає тільки від грипу. Іншими ГРВІ щеплений може хворіти.