Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Керівники ЮУАЕС вивчали аспекти антикорупційного законодавства

02.07.2016
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

29-30 червня керівники вищої та середньої ланок Южно-Українського енергокомплексу вивчали аспекти антикорупційного законодавства. Інформаційно-освітній захід проводили експерти громадської організації Transparensy International Україна та представник центру із запобігання та протидії корупції НАЕК «Енергоатом».

Южно-український майданчик – третій з-поміж діючих АЕС України, де організовано таке навчання. Щодо мети семінару та його важливості директор центру із запобігання та протидії корупції - радник президента Енергоатома Олег Поліщук наголосив: «Ми маємо донести до працівників компанії філософію закону. Зараз в Україні в повній мірі починає працювати антикорупційне законодавство. Завдання таких занять - роз’яснити його аспекти, розвіяти міфічні страхи, запобігти маніпулюванням».

Спілкування експертів знаної в світі неурядової антикорупційної громадської організації Transparensy International Україна зі слухачами семінару вибудовувалось у форматі відкритого діалогу. У його перебігу обговорювалися теми  та розглядалися конкретні приклади конфліктів інтересів, декларування доходів тощо. Окрему увагу було приділено роботі антикорупційних органів у дирекції компанії та в її відокремлених підрозділах.

Меморандум про співпрацю між НАЕК «Енергоатом» та Transparensy International Україна було підписано 2014 року. У його рамках експерти громадської організації виконали незалежний аудит антикорупційних процесів всередині компанії. Спираючись на його результати, виконавчий директор Transparensy International Україна Олексій Хмара зазначив: «Аудит Енергоатома ми провели рік тому. Робота тривала близько 4 місяців. Довелося співпрацювати з півсотнею різних людей, вивчити та проаналізувати величезні масиви паперів. У результаті ми переконалися, що НАЕК збудовано на правильному фундаменті. З точки зору процедур – це одна з найсильніших компаній серед державних підприємств. Така ж ситуація й з виконавчою дисципліною, яка позитивно вирізняється на фоні приватних компаній-конкурентів. Проте тут вищі потенційні ризики корупції. Тож ми рекомендували декілька конкретних кроків для їх запобігання. Хочу зазначити, що на сьогоднішній день багато з них уже втілено в життя чи перебувають на стадії реалізації».

Підтвердженням слів О.Хмари слугує нинішній інформаційно-освітній захід, що проходить на атомних майданчиках діючих українських АЕС на виконання рекомендацій антикорупційних експертів.