Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У ВП ЮУАЕС для потреб армії відремонтували чергову техніку

19.08.2015
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУАЕС

17 серпня після капітального ремонту на базі автотранспортного господарства (АТГ) ВП «Южно-Українська АЕС» 79-й окремій аеромобільній бригаді передано чергову партію автомобілів і військової техніки. На передову повертаються один БТР-70, два ГАЗ-66 і два УАЗ-469. Місяцем раніше в АТГ були відновлені для АТО ще три одиниці техніки - «Nissan-Tеrrano»,  УАЗ-469 і ГАЗ-66.

- Машини в АТГ надійшли із зони проведення АТО, - зазначає директор автотранспортного господарства, виконавчий директор добродійного фонду «Миротворець» Петро Форостяний. - Кажучи звичною мовою, - живого місця на них не було, проте завдяки добровольцям і добродійній допомозі працівників автотранспортного господарства та профспілкового комітету ДП НАЕК «Енергоатом», техніку ми відновили. До місця постійної дислокації машини відправились заправлені паливом, укомплектовані інструментом і вогнегасниками.

Під час ремонту автомобільної і бойової техніки довелося капітально відновити кузовні деталі та агрегати, у тому числі мости, двигуни, коробки, стартери, радіатори, генератори тощо. Крім того, місцеві умільці вдосконалили та переконструювали БТР-70, оснастивши його додатковим люком. Він забезпечений гідравлічним насосом і затвором, що дозволить бійцеві в повному обмундируванні швидко та безпечно десантуватися під час руху бронемашини. Модернізація торкнулася також башти бронетранспортера. Наразі нею можна управляти з двох позицій. Автори ноу-хау працівники автотранспортного господарства ВП ЮУАЕС майстер Юрій Чабан і водій Валерій Левицький.

- Коли ми думали над технічним рішенням цієї задачі, звертали увагу не лише на мобільність висадки десанта з машини, а й на те, щоб конструкція була маловитратною та швидкою у виготовленні, - ділиться напрацюваннями Ю.Чабан. - Витрати на один БТР склали близько 2 тисяч гривень. Сподіваємося, що після випробування машини у бойових умовах, наша ідея з переобладнання цієї військової техніки знайде своїх послідовників. Ми готові ділитися досвідом. Його покрокова фотоінструкція незабаром з'явиться в соціальній мережі на сторінці добродійного фонду «Миротворець». У країні багато військової техніки, яку потрібно модернізувати та покращувати. А за наявності визначеного недорогого устаткування, групи з 4 осіб (зварювальника, електрика та двох слюсарів) «оновлену» машину можна зробити за 12 годин.

Військові, приймаючи техніку на озброєння, відзначили високу майстерність ремонтників, які у вільний від роботи час повертали її до життя та вдосконалили. За словами заступника командира аеромобільної бригади підполковника Дмитра Марченка, в автотранспортному господарстві атомної станції для потреб військової частини було відремонтовано вже близько чотирьох десятків одиниць техніки. І доки мир не настав, допомога знадобиться ще не одноразово.

Представники 79-ої окремої аеромобільної бригади за відремонтованою технікою приїхали не з порожніми руками. Від імені командування частини та всього особового складу вісьмом працівникам ВП ЮУАЕС було вручено грамоти та виражена вдячність за допомогу в обороні нашої держави.

Під час урочистої частини генеральний директор Южно-Української АЕС Володимир Лісніченко підкреслив:

- Атомники протягом усього військового конфлікту допомагали армії і продовжуватимуть це робити. У найскрутніші години ми завжди підставляли своє плече військовим: чи то добродійні перерахування з заробітних плат на придбання всього необхідного, чи ремонт техніки. Щодня своєю працею южно-українські енергетики вкладають свою частку в справу підвищення обороноздатності української армії. Це стало вже традицією. Така активна позиція працівників енергокомплексу сприяє об'єднанню нашого народу. Хоч і такою неймовірною ціною. Хочу побажати, аби бійці поверталися додому, де їх чекають матері, сестри, дружини та діти, живими і неушкодженими. А персоналу - велике спасибі та низький уклін за роботу.

Протягом 2014-2015 років у ВП ЮУАЕС було відремонтовано 21 одиницю автомобільної техніки, 13 БТР-70 і один БТР-80. Близько 280 тисяч гривень і три місяці знадобилося 15-ти добровольцям для ремонту останніх восьми машин. На сьогодні розглядається можливість організації виїзної бригади для навчання фахівців ремонтної роти 79-ї аеромобільної бригади з переобладнання БТР-70, що знаходяться на даний момент в зоні АТО.