Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Профілактика та швидка допомога при тепловому і сонячному ударах

16.06.2015
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Перегрівання організму – це хворобливий стан, що може виникнути внаслідок тривалої дії на організм підвищеної температури зовнішнього середовища. Спека може призвести до теплового та сонячного ударів.

Тепловий удар – це загальний перегрів організму через розлад терморегуляції під впливом надлишку тепла.

Сонячний удар – ураження центральної нервової системи внаслідок інтенсивної тривалої дії прямих сонячних променів на голову.

Причини теплового і сонячного ударів

Причини теплового удару: висока температура навколишнього середовища, в тому числі надто задушлива погода і теплий одяг; інтенсивне виснажливе фізичне навантаження на організм; застосування міорелаксантів (анестезіологічних препаратів), які можуть стати причиною гіпертермічного синдрому.

Сонячний удар провокує тривале і інтенсивне безпосередній вплив сонячного випромінювання на організм.

Причиною сонячного удару є виключно пряма дія сонячних променів на голову.

Сонячний удар - це проблема, з якою ми можемо зіткнутися виключно в літній період часу, в той час як тепловий удар можна отримати і закритому приміщенні, де низька вологість і висока температура повітря.

Ознаки теплового і сонячного ударів: запаморочення; головний біль; прискорене серцебиття; нудота; холодний піт; почервоніння шкірних покривів особи; занепад сил.

У критичних випадках людина під дією сильного тепла чи сонця може втратити свідомість, а температура тіла може підвищитися до 41°С.

Не всі люди в однаковій мірі схильні до небезпеки отримати тепловий чи сонячний удар. Існують фактори, які сприяють цьому.

Фактори, що сприяють тепловому і сонячному ударам: занадто велика маса тіла; стан підвищеного психоемоційного напруження; перешкоди для розсіювання тепла - дуже щільний одяг, погано провітрювані приміщення; серцево-судинні та ендокринні захворювання; проблеми неврологічного характеру; прийом деяких лікарських засобів; стан алкогольного сп'яніння; куріння.

Швидка допомога при тепловому або сонячному ударі

Найголовніше - це якомога швидше помістити хворого в більш холодне місце, для того, щоб швидше охолодити організм. Ідеальний варіант - це ванна з температурою води 18-20 °С, але може бути також і звичайне змочування шкірних покривів постраждалої людини водою (також кімнатної температури), і м'яке обмахування (повітря повинно бути теплим). При можливості на голову потрібно покласти лід, а пахви і область паху обтерти спиртом. Важливо знати, що в момент охолодження людина може проявляти ознаки різкого психічного рухового збудження.

Якщо тепловий чи сонячний удар стався на вулиці, то людину необхідно негайно помістити в тінь, максимально звільнити від одягу, щоб шкіра охолоджувалася, і укласти так, щоб ноги були розташовані вище, ніж голова. Якщо людина перебуває у свідомості, то корисно пити воду дрібними ковтками, вода повинна бути кімнатної температури.

Якщо потерпілий втратив свідомість, то він обов'язково повинен бути доставлений до лікувального закладу для подальшого обстеження і лікування.

Профілактика теплового і сонячного ударів

Якщо ви або ваші близькі володієте низькою стійкістю до дії тепла, то потрібно обов'язково проводити акліматизацію до високих температур: правильно вибудовувати розпорядок дня і питний режим. Заходами профілактики, що сприяють запобіганню перегрівання і, як наслідку зневоднення є: тіньове укриття від потрапляння на тіло прямих сонячних променів, установка в приміщеннях систем кондиціонування, настільних, підлогових, настінних вентиляторів, можливість скористатися душовою установкою для охолодження тіла і т.п.

Одним з найважливіших моментів профілактики теплового удару є запобігання зневоднення організму, а значить, у спеку бажано уникати підвищення фізичного навантаження, а також посилених занять спортом і пити якомога більше рідини. Однак це не повинні бути алкогольні напої, міцний чай або каву. Воду потрібно не тільки пити, а й обтирати мокрими серветками (рушником) шкіру. Виходячи на вулицю в спекотний день, віддайте перевагу одягу з легких, бажано натуральних матеріалів світлих тонів, а також пам'ятайте про головний убір.

Людям похилого віку і дітям під час підвищеної сонячної активності (12-15 годин) краще зовсім утриматися від прогулянок на свіжому повітрі, знаходитися в цей час на пляжі взагалі не рекомендується. Перш ніж сісти в салон автомобіля, який стояв під відкритим небом в сонячний день, потрібно спочатку відкрити всі двері для наскрізного провітрювання. Крім великої кількості рідини в жаркі дні потрібно їсти якомога більше фруктів і овочів.

Бережіть себе і будьте здорові!