Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС вшановували військовослужбовців, що повернулися із зони проведення АТО

15.08.2014
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

На ЮУАЕС вшановували військовослужбовців, що повернулися із зони проведення АТО

 13 серпня на Южно-Українській АЕС відбулася церемонія вшановування десяти військовослужбовців спецпідрозділу «Скорпіон» військової частини 3044, яка несе службу з охорони об'єктів енергокомплексу. Упродовж 45 днів, починаючи з 28 червня, вони виконували військово-бойові завдання із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України в зоні проведення антитерористичної операції (АТО).

Десять героїв-южноукраїнців - капітан Віталій Костюков, старші лейтенанти Євген Полєщук і Олександр Глазков, прапорщик Роман Сємєріков, старші сержанти Максим Макарцев і Станіслав Оржеховський, старшини Юрій Жосан, Дмитро Кучеренко, Василь Панкратов і Роман Сіденко - разом з іншими воїнами забезпечували мир у містах Ізюм, Слов'янськ, Попасна, Маріуполь, Первомайськ. На сьогодні троє «скорпіонівців» у складі екіпажу БТР продовжують виконувати бойове завдання на сході країни та ще 10 військовослужбовців за ротацією змінили тих, хто повернувся додому.

Під час заходу, на якому зібралися представники колективу Южно-Українського енергокомплексу, міського виконавчого комітету, рідні та близькі бійців, було сказано багато теплих слів, воїнів вітали з поверненням додому, дякували за вірність ратному обов’язку. Усі військовослужбовці за високий професіоналізм, особисті мужність і героїзм, проявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України були заохочені листами подяки від мера м.Южноукраїнськ Євгена Квасневського.

З поверненням додому бійців вітали також командир військової частини 3044 Олег Худолій, начальник служби фізичного захисту Южно-Української АЕС Василь Левицький, голова профспілкового комітету підприємства Володимир Лещотний та військовий комісар Южноукраїнсько-Арбузинського об'єднаного військового комісаріату Олександр Стоянов. Багато теплих слів було сказано на адресу героїв, проте в усіх на вустах було головне: дякуємо, що живі.

Цю думку підтримав і генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко: «Хотів би всім нашим воїнам подякувати за те, що вони повернулися з війни додому живі. Давайте говорити чесно - сьогодні на сході України йде війна. У ній викристалізовуються національна гордість і почуття гідності наших людей. Так, на долю країни випали тяжкі випробування, і вони сьогодні все ще тривають. І мені дуже приємно усвідомлювати, що персонал атомної станції не стоїть осторонь і бореться за незалежність Батьківщини», - підкреслив Володимир Анатолійович.

Найближчим часом всі військовослужбовці, що повернувся із зони проведення АТО, разом з сім'ями проведуть десять днів на березі Чорного моря. Як сказав В.Лісніченко, профспілковий комітет і адміністрація підприємства зроблять усе, аби реабілітація та відпочинок хлопців на малій батьківщині пройшли успішно, і вони знову повернулися в стрій - нести службу з охорони об'єктів Южно-Української атомної електростанції.

 Інформація про ВП ЮУАЕС

Южно-Український енергетичний комплекс розташований  на півдні України в Миколаївської області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і високоманеврена Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП НАЕК «Енергоатом». За обсягами виробництва Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. За роки існування підприємством вироблено понад 495 млрд кВт·год. електричної енергії.