Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Нові правила декларування доходів та витрат державними службовцями

04.03.2014
Южноукраїнське міське управління юстиції в Миколаївській області

 У 2013 році в Україні запроваджено нові правила, яких слід дотримуватись при декларуванні державними службовцями своїх доходів та витрат за минулий рік. Новації стосуються зокрема вимог щодо відображення в декларації більш детальної інформації, декларування витрат.

Подаючи Декларацію за 2013 рік, суб’єкт декларування зобов’язаний вказувати дату народження членів сім’ї, повне найменування банків, інших фінансових установ, товариств, підприємств, організацій тощо, з якими у суб’єкта декларування чи членів його сім'ї наявні відповідні відносини.

Законом розширено коло суб’єктів декларування за рахунок осіб, які звільняються або іншим чином припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, які подають декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Також суб'єкти декларування, які звільнилися або іншим чином припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов'язані протягом одного року подавати за своїм останнім місцем роботи (служби) Декларацію за минулий рік за формою і в порядку, визначеними Законом.

Сума витрат суб’єкта декларування на придбання у власність/оренду чи на інше право користування нерухомого майна, транспортних засобів, а також сума вкладених у звітному році суб’єктом декларування коштів на рахунки у банках, номінальна вартість придбаних ним у звітному році цінних паперів, розмір внесених ним у звітному році внесків до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації, витрати суб’єкта декларування та членів його сім’ї на утримання нерухомого майна та транспортних засобів, інші витрати суб’єкта декларування зазначається у разі, якщо разова витрата (вклад/внесок) по кожній із зазначених позицій у звітному році дорівнює або перевищує 80 тис. гривень.

При цьому, оскільки відповідно до статті 58 Конституції України, Закони не мають зворотної дії в часі, це правило діятиме для заповнення декларацій за звітні періоди, починаючи з 2014 року, а тому відомості щодо витрат у декларації за 2013 рік заповнюються відповідно до правил, що діяли у звітному році.