Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В місті Южноукраїнську проведені заходи вшанування пам’яті жертв насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни

14.12.2012
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

У звязку  з 70-ми роковинами початку насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни в місті Южноукраїнську були проведені заходи.

На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради перебувають 26 осіб, які були насильно вивезені з території окупованої України в роки Великої Вітчизняної війни. Ця категорія громадян користується пільгами по сплаті за житлово-комунальні послуги та отримує надбавку до пенсії відповідно до законів України «Про жертви нацистських переслідувань» та «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту».

З початку 2012 року грошову допомогу отримало 4 особи на загальну суму 0,8 тис. грн., натуральну - 17 осіб на загальну суму 12,0 тис. грн. На надомному обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування  (надання соціальних послуг) м. Южноукраїнська» перебувають 4 особи.

Організовано патронажні заходи щодо надання соціально-побутової допомоги людям похилого віку, ветеранам Великої Вітчизняної війни.

Учні Южноукраїнської загальноосвітньої школи №4 надали соціально-побутову допомогу 11 особам у вигляді продуктових наборів.

У закладах освіти проведено уроки пам'яті, тематичні екскурсії до музеїв, зустрічі з  колишніми «підневільними робітниками».

Учні гімназії взяли участь у конкурсі літературних творів «Юність на чужині»; організовано перегляд уривків з документальних фільмів про вивезення молоді до Німеччини на примусові роботи; «круглий стіл» «Економічне пограбування України. Остарбайтери»; конференцію «Насильне вивезення населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни»; 5-хвилинні повідомлення на уроках історії «Остарбайтерство, як складова частина нацистського «нового порядку» в окупованій Україні».

Проведено уроки пам’яті, присвячені трагічним подіям та долям людей, які були насильно вивезені з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни, тематичні екскурсії до міського та шкільного музеїв (ЮЗШ №1).

Відбулися зустрічі учнів 1-11 класів ЮЗШ №2 з ветеранами Великої Вітчизняної війни, виховні години «Вивезення українського населення на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни» (5-8 кл.), екскурсія до етнографічного музею «Берегиня» (2-5 кл.); тематичні класні години та бесіди на уроках історії (ЮЗШ №3).

У ЮЗШ №4 оформлено тематичну  інформаційну дошку, організовано зустріч учнів 5,9,10,11 класів з ветеранами, екскурсії членів гуртка «Пам'ять»  до шкільного куточку Бойової та Трудової Слави та учнів 6 класу до музею Бойової Слави школи №1.

Оформлено тематичні виставки фотографій, документів, архівних матеріалів у шкільних музеях та куточках Бойової Слави; тематичні бібліотечні виставки «Ешелони у пеклі», «Пам'ять, відповідальність і майбутнє».

В бібліотеках міста Южноукраїнська оформлено тематичну книжкову полицю  «Плач невільників за Україною» та урок пам’яті  «Пам'ять заради майбутнього».

В музейному комплексі міста «Козацької слави та військової техніки» оформлено  експозицію «Війна. Окупація. Пам'ять.», присвяченої вшануванню пам’яті жертв насильного вивезення мирного населення  з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни.