Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС проходить випробування автоматизована система управління старінням обладнання

20.08.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

 З серпня по листопад на Южно-Українській АЕС проходить дослідну експлуатацію автоматизована система управління старінням (АСУС) обладнання. Роботи з її створення було розпочато в 2008 році. Технічні вимоги до системи розроблені фахівцями служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації атомної станції. Під час її створення враховувалися не лише напрацювання підрозділів ЮУ АЕС, а й передовий міжнародний досвід.

На даному етапі ведуться роботи зі збору та введення в АСУС даних щодо виготовлення елементів енергоблоків, які підлягають управлінню старінням. Паралельно виконується наладка та удосконалення програмного забезпечення.

Відповідно до "Загальних положень безпеки атомних станцій", управління старінням обладнання є одним з основних аспектів експлуатації АЕС. При цьому в роботах з даного напрямку використовується великий обсяг інформації, що стосується виготовлення, безпосередньої експлуатації устаткування, продовження експлуатації, технічного обслуговування та ремонту. Зазвичай, вона розрізнена, і це утрудняє її застосування.

АСУС дозволяє накопичувати, обробляти та представляти в зручному вигляді всі необхідні дані стосовно старіння основного обладнання енергоблоків ЮУ АЕС. З її допомогою про кожен вузол чи одиницю устаткування, що підлягає управлінню старінням, буде зібрано та систематизовано повну інформацію - від відомостей про матеріал, з якого вони виготовлені, про умови експлуатації, механізми й ефекти старіння до проведених видів контролю технічного стану та їх результатів.

Крім того, особливістю інформаційно-аналітичної функції АСУС є автоматизація виконання певних завдань з експертної оцінки, а також планування заходів з управління старінням. Застосування цієї системи передбачається і при розробці звітів з періодичної переоцінки безпеки енергоблоків ЮУ АЕС.

На атомних станціях України подібна система впроваджується вперше, тому основним її призначенням є не лише забезпечення ефективності управління старінням обладнання, а й поширення даного досвіду на галузевому рівні.