Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про хід виконання Програми зайнятості населення м. Южноукраїнськ на 2010-2011 роки

12.05.2010
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

 Про хід виконання Програми зайнятості населення м. Южноукраїнськ
на 2010-2011 роки.
Рішенням Южноукраїнської міської ради від 24.12.2009р. №1182 прийнята Програма зайнятості населення міста Южноукраїнська на 2010-2011 роки (далі - програма зайнятості).
Програмою зайнятості поставлено завдання у 2010 році розширити сферу прикладання праці за рахунок створення 700 робочих місць у всіх сферах економічної діяльності.
В рамках реалізації міської програми зайнятості з початку 2010 року за рахунок різних джерел фінансування у всіх сферах економічної діяльності створено 270 робочих місць, що складає 38,6% від передбачених програмою зайнятості показників на 2010 рік.
В галузях економіки на підприємствах, установах, організаціях, включаючи малі підприємства, створено 13 робочих місць, індивідуальними підприємцями та само зайнятими – 257 робочих місць, що вказує на значну роль підприємництва у забезпеченні зайнятості населення.
З метою забезпечення виконання завдання зі створення робочих місць та контролю за додержанням чинного трудового законодавства проводиться робота щодо легалізації зайнятості населення міста.
За січень-квітень 2010 року робочими групами комісії з питань легалізації зайнятості населення здійснено 25 територіальних обстежень, під час яких перевірено 176 суб’єктів господарської діяльності щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками. В ході перевірок виявлено 60 осіб без оформлення трудових відносин. За результатами проведених рейдів усунено 56 порушень. З початку 2010 року легалізовано 30154 грн.
Матеріали обстеження суб’єктів господарської діяльності, які не усунули порушення у встановлений у довідці перевірки термін направляються до прокуратури міста, з метою вжиття відповідних заходів впливу. З початку 2010 року матеріали направлені по 2 підприємцях.
За січень-квітень 2010 року загальна чисельність громадян не зайнятих трудовою діяльністю, які перебували на обліку у центрі зайнятості становила 1557 осіб. За сприянням центру зайнятості на вільні та створені місця працевлаштовані 253 особи, що складає 16,3% від загальної чисельності незайнятих громадян, які звернулись за отриманням соціальних послуг з початку поточного року. Станом на 01.05.2010р. на обліку міського центру зайнятості перебуває 871 особа, у тому числі мали статус безробітного-847, допомогу по безробіттю отримує 520 осіб.
З початку поточного року на обліку в міському центрі зайнятості перебувало 316 осіб, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, з них працевлаштовані 29 осіб. Станом на 01.05.2010р. на обліку перебуває 207 осіб квотної категорії, з них статус безробітного мають 201 особа.
На 2010 рік рішенням виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради від 11.12.2009р. № 434 «Про бронювання робочих місць на підприємствах, організаціях та установах м. Южноукраїнська на 2010 рік» на 2 підприємствах міста було заброньовано 2 робочих місця для працевлаштування громадян, які не здатні на рівних конкурувати на ринку праці. а саме: особи, які припинили або закінчили навчання в професійно-технічних училищах або вищих навчальних закладах-1 особа та молодь, яка залишилась без піклування батьків (сироти)-1 особа. Працевлаштування зазначеної категорії громадян буде здійснюватися згідно з затвердженим графіком.
З початку 2010 року міським центром зайнятості на професійне навчання направлено 71 безробітного, які перебувають на обліку. Основна увага в організації професійного навчання приділяється короткотерміновому навчанню шляхом стажування під конкретні робочі місця.
До участі в оплачуваних громадських роботах залучено 78 безробітних. Посилена робота з роботодавцями щодо організації громадських робіт за рахунок коштів роботодавців з наступним працевлаштуванням.
Згідно з чинним законодавством, роботодавці інформують службу зайнятості про потребу у працівниках, відповідно до вільних робочих місць. Станом на 01.05.2010 р. у банку даних міського центру зайнятості налічується 35 вакансій. Навантаження на 1 вільне робоче місце складає 25 безробітних. Значимою проблемою щодо використання наявних вакансій, як реальних робочих місць, є низький рівень заробітної плати, що пропонується офіційно.
Ринок праці потребує постійного моніторингу та вжиття запобіжних заходів з метою забезпечення стабільної й прогнозованої ситуації на ньому та запобігання виникненню масового безробіття під час структурних змін.
Управління праці та соціального захисту населення проводить щотижневий та щомісячний моніторинг підприємств міста щодо можливого вивільнення працівників з причин скорочення штатів та ліквідації робочих місць, переведення на неповний робочий день (тиждень), надання відпусток без збереження заробітної плати. Під час проведення перевірок підприємств з питань стану використання трудових ресурсів відстежується дотримання чинного законодавства в частині вивільнення працівників, зміни істотних умов праці роботи, надання безоплатних відпусток.