Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС побували представники російською станції-побратима

18.03.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

16 березня завершився дводенний візит на Южно-Українську АЕС делегації Калінінської АЕС (Росія), що проходив у рамках угоди про двосторонню співпрацю. Договір про побратимські стосунки між двома станціями було підписано в 2005 році. Він передбачає регулярний обмін досвідом між підприємствами-партнерами, спрямований, у першу чергу, на вирішення спільних проблемних питань.

Станції-побратими дуже схожі: на кожній діють по два блоки малої серії та по одному серійному. Тому, на думку представників обох сторін, співпраця між двома АЕС завжди була відкритою і плідною, обидва підприємства з готовністю відгукувалися на прохання та пропозиції один одного.

Свого часу оперативний персонал третього блоку  Калінінської АЕС, що на той час перебував у стадії будівництва, стажувався на третьому "мільйоннику" ЮУ АЕС. Вивчали російські колеги й досвід експлуатації турбіни виробництва Ленінградського заводу, яка встановлена на южно-українському блоці №3. На обох підприємствах за досвідом бельгійської атомної станції "Тіанж" впроваджено проект міжнародної технічної допомоги "Аналіз впливу людського чинника на безпеку експлуатації АЕС". Свого часу южно-українські атомники використали напрацювання російських фахівців у області експлуатації парогенераторів.

            У ході нинішнього візиту представники Калінінської АЕС знайомилися з досвідом українських колег в області заміни та модернізації систем управління, підготовки до надпроектної експлуатації першого "мільйонника", нанесення антикорозійного покриття на трубну систему конденсатора турбіни блоку №1.