Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС проводиться інспекція ядерного палива США

15.03.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

12 березня на Южно-Українській АЕС розпочалася інспекція 6 дослідних тепловиділяючих збірок (ТВЗ-W) виробництва  американської фірми «Westinghouse». Для участі в ній на станцію прибули представники компанії-виробника.

 У активній зоні реактора третього блоку ЮУ АЕС американське паливо працює  з серпня 2005 року. Після закінчення кожної річної паливної кампанії дослідні касети «Westinghouse» піддавалися ретельній перевірці. Разом з даними візуального контролю, у її ході враховувалися експлуатаційні показники, зареєстровані протягом року. Результати трьох попередніх інспекцій ТВЗ-W позитивні. Нинішня перевірка завершиться 15 березня.

 

Додатково:

Українсько-американську угоду про впровадження проекту кваліфікації ядерного палива для вітчизняних АЕС підписано в 2000 році. Перші конкретні кроки з диверсифікації джерел постачань енергоресурсів у нашій державі зроблено на ЮУ АЕС - вона першою серед вітчизняних атомних станцій приступила до дослідної експлуатації американських паливних збірок.

Сьогодні на всіх АЕС України використовується ядерне паливо російського виробництва. Американські ТВС-W за деякими параметрами від нього відрізняються. Для того, щоб система моніторингу активної зони реактора могла належним чином контролювати стан касет «Westinghouse», у 2004 році на третьому «мільйоннику» ЮУ АЕС виконано її модернізацію.

У 2010 році вступає в дію другий етап проекту кваліфікації ядерного палива для України, згідно з яким у активну зону реактора енергоблоку №3 Южно-Української атомної станції буде завантажено нову перевантажувальну партію – сорок дві паливні збірки «Westinghouse».

Якщо процес кваліфікації та ліцензування американського палива завершиться успішно, у 2011 році вступить в дію українсько-американський контракт на поставку паливних касет США для трьох вітчизняних енергоблоків з п'ятнадцяти.