Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Діти малюють мирний атом

03.02.2010
Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУ АЕС

У Южноукраїнську названі переможці традиційного конкурсу дитячих малюнків "Атом для миру та процвітання". У ньому взяли участь  школярі  міста-супутника АЕС. Організаторами заходу вже багато років виступають Южно-Українська атомна станція спільно з міським управлінням безперервної освіти та науки.

Конкурс дитячої творчості стартував у листопаді минулого року, у грудні було визначено кращі роботи. Тоді ж мало відбутися урочисте нагородження юних художників, але в плани організаторів вніс зміни оголошений у зв'язку з епідемією грипу карантин. Тільки 29 січня автори кращих малюнків змогли отримати заслужені нагороди.

На конкурс було подано 90 робіт, представлених учнями шкіл, гімназії та позашкільних установ Южноукраїнська в трьох вікових групах. До складу журі входили професійні художники, представники відділу роботи з громадськістю ВП ЮУ АЕС і міського управління освіти. При виборі кращих малюнків оцінювалися художній рівень, майстерність виконання, відповідність темі конкурсу, відображення ролі атомної енергетики в житті держави, оригінальність і своєрідність мислення. Члени журі відзначають, що їм нелегко було справитися з поставленим завданням – гарних  малюнків було дуже багато, тож призові місця хотілося  присудити не одному, а декільком учасникам.

Переможницею серед наймолодших конкурсантів (вікова група 7-10 років) стала вихованка міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Соціальний готель» Інна Шпотенко, що представила на конкурс роботу «Життя атома». Малюнок Інни вразив журі незвичністю підходу і космічною загадковістю.

Друга переможниця (вікова група від 11 до 14 років ) - Анастасія Юрковська - добре відома южноукраїнським цінителям дитячого художнього таланту. Вона неодноразово входила до числа  переможців і призерів конкурсу дитячої творчості. Цього разу вона представила на суд журі  роботу «Дерево життя», яка й визнана кращою в середній віковій групі.Над малюнком Сергія Юришинця (група 15 – 17 років) члени конкурсної комісії дискутували довго. Одним робота подобалася, іншим була не до кінця зрозуміла ідея. Сам автор пояснив її так: «Я зобразив будинок, який дає нам світло, радість, тепло та затишок, а дорога, що піднімається вгору, веде нас до майбутнього». Після ретельного обговорення члени журі дійшли єдиної думки, визнавши роботу С. Юришинця кращою в старшій віковій групі.

Спонсором конкурсу вже багато років виступає атомна станція.  Окрім 9 основних призерів (перше, друге та третє місця в трьох вікових групах), пам'ятними подарунками нагороджуються й інші учасники художнього конкурсу, а також педагоги, що їх підготували. Цього року заохочувальними призами відзначено близько 50 юних художників. Окрім подарунків практикуються й інші способи заохочення. Так, минулого року кращі художні роботи южноукраїнських школярів стали сторінками барвистого настільного календаря.