Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ЛІД - ЦЕ ПРИХОВАНА НЕБЕЗПЕКА

26.01.2010
Управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

З настанням морозів, коли річки та ставки покриваються ще не досить міцним льодом, на нього виходять любителі риболовлі, а також діти, часто нехтуючи правилами безпечної поведінки на льоду, що може призвести до трагічних наслідків.
Перш, ніж стати на лід, перевірте товщину льодового покрову. У різних місцях річок та ставків товщина льодового покрову може бути різною: у гирлах річок міцність льоду послаблена течією, також не бажано заходитись в очереті та близько біля нього.
Міцність льоду можна частково визначити візуально. Для одного пішохода на водоймах безпечним вважається лід товщиною не менше 5-7 сантиметрів, для груп людей (масові переправи пішки) – безпечною товщина вважається не менше 15 сантиметрів, при масовому катанні на ковзанах не менше 25 сантиметрів.
При переході замерзлої водойми необхідно користуватися обладнаними переправами або прокладеними стежками, а при їх відсутності, перш ніж рухатись льодом, необхідно намітити маршрут та переконатися у міцності льоду за допомогою плішні (пристрій для рубання льоду), або взяти великий камінь масою 3-5 кг. та кинути його на лід. Якщо лід недостатньо міцний, то потрібно припинити рух і повернутися своїми слідами. Роблячи перші кроки, не відривайте ноги від поверхні льоду. Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг!
Під час руху льодом варто звертати увагу на його поверхню, обходити небезпечні місця, покриті товстим шаром снігу.
При переході льодом групою людей необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати допомогу людині, яка йде попереду.
Користуватися майданчиками для катання на ковзанах дозволяється лише після ретельної перевірки міцності льоду. При одиночному катанні товщина повинна бути не менше 12 сантиметрів, а при масовому катанні – не менше 25 сантиметрів.
Під час підлідного лову риби не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато ополонок, стрибати, бігати, скупчуватися у великі групи. Рибалки повинні пробивати ополонки на відстані 5-6 метрів одна від одної. Кожен рибалка повинен мати рятувальний жилет та лінь довжиною 15-20 метрів з петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 грамів на іншому.
Надання допомоги людині, яка провалилася під лід, надзвичайно небезпечне заняття, потребує зібраності та виваженості у діях.
Щоб допомогти людині і не постраждати самому, дотримуйтесь таких правил:
- покличте на допомогу ще кого – небудь, дійте продумано і обережно;
- протягніть потерпілому довгу жердину, дошку, палицю або кінець мотузки, зв’язані паски тощо;
- якщо вам необхідно вийти на лід, то ляжте і повзіть поверхнею, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе мотузку;
- будьте якомога далі від ополонки;
- витягуючи потерпілого, попросіть його працювати ногами – так буде легше витягти його з ополонки, коли ви його витягли, не дозволяйте ставати на ноги, нехай він повзе вслід за вами до берега;
- після того, як витягнете потерпілого на берег у безпечне місце, надайте першу допомогу, необхідну при переохолодженні, та викличте “швидку медичну допомогу”.
Будьте обережні на льоду!
Хай спілкування з природою приносить вам тільки задоволення і радість!



Головний спеціаліст з питань охорони праці управління праці та соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради