Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До Дня вшанування пам`яті жертв голодоморів

01.12.2009
Відділ статистики

28 листопада в м.Южноукраїнську пройшли заходи до Дня вшанування пам`яті жертв голодоморів, згідно з розпорядженням міського голови від 23.11.09 №223-р „Про заходи з проведення в м.Южноукраїнську Дня пам‘яті жертв голодоморів 28 листопада 2009 року”
 Секретар міської ради І.К.Охрімчук через газету міської ради «Контакт» звернувся до мешканців міста з нагоди вшанування пам‘яті жертв голодоморів і закликав южноукраїнців приєднатися до всеукраїнської акції „Запали свічку” о 16.00 28 листопада.
 В пам‘ять жертв голодоморів о 10.00 були проведені панахиди в релігійних громадах української православної церкви Київського та Московського патріархату.
 28 листопада о 16.00 було оголошено хвилину мовчання, призупинено рух транспорту.
У загальноосвітніх навчальних закладах проведено тематичні загальношкільні лінійки з церемонією вшанування пам'яті жертв голодоморів "Допоки пам'ять в серці не згасає".  
Організовано відвідування виставки "Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років в Україні" у ЮЗШ №1 учнями навчально – виховних закладів міста.
Класними керівниками та вчителями історії проведені тематичні бесіди та виховні години, Уроки пам'яті „Пам’ятаємо минуле заради майбутнього”, „Трагедія українського народу”.
25 листопада 2009 року у навчальних закладах проведено єдиний день інформування "Голодомор 1932-1933 років – трагедія українського народу", організовано перегляд відеофільмів про Голодомор „Хлібна гільйотина”.
  У бібліотеках загальноосвітніх навчальних заклададів організовано виставки літератури, книжкові виставки "Не згасне свічка пам'яті", „Голодомор на Україні 1932-1933 років”, „Мій край, моя історія жива”.
У ЮЗШ №1 організовано проведення усних журналів по 5-7 класах з відповідної тематики. Заплановано проведення відкритого заходу „Вічна пам’ять замореним голодом” ( грудень).  
У ЮЗШ №2 випущено стіннівку "Минуле стукає у наші серця", проведено радіолінійку "Розіп'ята душа на хресті всевишнього печалі".
У ЮЗШ №3 проведено загальношкільну радіолінійку із запаленням свічок, заплановано (30.11.2009року) проведення відкритого заходу „Ці трагічні 30-ті роки”.
У ЮЗШ №4 членами гуртка "Пам'ять" оновлено переносний стенд " Ми звинувачуємо голодомор!", організовано перегляд і обговорення інтерв’ю з очевидцями голодомору ( 8 клас), виступ за темою у старостаті закладу, випущено тематичну газету членами комісії „Знання”. Проведено учнівську конференцію.  
У Гімназії №1 проведено урок української літератури ( 11 клас) „А голод стогне на селі: і стогне він, стогне по всій Україні. Кара Господева.”.
 У день пам'яті жертв голодоморів приспущено Державний Прапор, обмежено проведення розважальних заходів.
 У міських бібліотеках оформлені постійно діючі виставки «Чорна сповідь моєї Вітчизни», «Голодний смерч над Україною», «У той рік заніміли зозулі, накувавши знедолений вік».
 У комунальному закладі «Дитяча школа мистецтв» організовано виставку тематичних художніх робіт учнів художнього відділення «Україна пам`ятає».
  У приміщенні музейного комплексу «Козацької слави та військової техніки» оформлено експозицію «Страшна правда голодомору».
  В місті проживає 448 мешканців старше 75 років, із них 117 – свідки голодомору 1932-1933 років. Для мешканців міста, які були очевидцями голодомору в Україні 1932-1933 років, організоване і постійно надається соціально-побутове обслуговування, в разі необхідності їм гарантоване обслуговування у відділенні медико-соціальної реабілітації для громадян похилого віку та інвалідів. Матеріальну допомогу з міського бюджету отримали 39 осіб на суму 5440 грн. , натуральну допомогу - 128 осіб на суму 4415грн., побутові послуги отримали 62 особи, 105 осіб одержали пільгу на КТБ «Квант» на суму 3150грн., пільгою на зубопротезування скористались 3 особи на суму 2440 грн., 54 особи обслуговуються соціальними працівниками на дому.