Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Зустрічі з тарифних питань
AA

Зустрічі з тарифних питань

З 1 квітня в місті введені в дію нові тарифи на послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, що були прийняті на засіданні виконавчого комітету 9 лютого нинішнього року. Ця подія викликала широкий резонанс, її обговорювали вулицями і в соцмережах, а ініціативна група зібрала в короткий термін 4781 підпис під листом до міської та державної влади, з вимогою залишити тарифи на попередньому рівні через воєнний стан. У відеозверненні міський голова Валерій Онуфрієнко запропонував усім бажаючим зустрітися з керівництвом КП ТВКГ та органами місцевого самоврядування, щоб отримати відповіді на всі тарифні питання. У п’ятницю, 13 травня, на цю зустріч до сесійної зали Южноукраїнської міської ради прийшла ініціативна група з трьох жителів міста. Їх хвилювало таке: чому плата за комунальні послуги зросла всупереч постанові Кабінету Міністрів України від 29.04.2022 № 502, якою рекомендовано  не підвищувати тарифи  під час воєнного стану в країні та звідки взялася абонентська плата.

Їм розповіли, що рішення про підвищення тарифів було прийнято ще до війни - 09.02.2022 року - і тарифи мали вступити в дію саме з 1 квітня 2022 року. Абонентська плата введена в дію згідно з Законом України “Про житлово-комунальні послуги” та постановами КМУ від 21.08.2019 № 808 та від 08.09.2021 № 1022.

Ініціативній групі розповіли і про те, що тарифи на гарячу воду та теплопостачання востаннє переглядалися у 2018 році, і про те, що кожного року керівництво ВП ПАЕС як державне підприємство згідно з законодавством вимагає перегляд тарифів у бік збільшення, а не погодження виконкомом підвищення призводить до судових справ та величезних збитків для бюджету громади. Під час зустрічі жителям міста працівники КП ТВКГ надали всі цифри, з яких складається тариф, та розповіли, на що витрачається плата за комунальні послуги. Тво. директора КП ТВКГ Дмитро Судаков розповів, що з тарифами, які вже декілька років не відповідали сьогоднішній економічній ситуації в країні, підприємство не в змозі самостійно ані модернізувати водо- та тепломережі, ані взагалі виконувати поточні ремонти аварійних мереж, і ці задачі лягають тягарем на бюджет громади. Одна з представниць громадськості заявила, що буде радити всім знайомим не сплачувати взагалі за комунальні послуги. В цьому випадку, як пояснив Дмитро Сергійович, у разі пориву на мережах водопостачання жителі надовго залишаться без води, бо ремонти будуть можливі лише за кошти бюджету, а державне казначейство такі витрати на даний час у період воєнного стану не дозволяє. 

Ініціативна група після спілкування забажала зустрітися також з керівництвом ВП ПАЕС, атомники на це погодилися. У вівторок, 17 травня, у малій залі ПК “Енергетик” спілкувалися вже більш розширеним колом. Делегація від ВП ПАЕС складалася з її очільника Ігоря Половича, його заступника з економіки та фінансів Анжели Савастру, а також фахівців, які мають безпосереднє відношення до постачання послуг КП ТВКГ (інженери, економісти, юристи). Разом з ініціативною групою южноукраїнців на зустріч прийшли також представники ОСББ. Владу представляли міський голова Валерій Онуфрієнко, його заступник Юрій Сіроух та представники управління економічного розвитку Южноукраїнської міської ради. 

Представники АЕС вимушені були пояснювати присутнім елементарні речі про необхідність рівномірного підвищення плати за послуги, складові яких постійно зростають.

“Замість того, щоб застосовувати тарифи такого рівня, який би йшов в ногу з часом, влада роками штучно їх стримувала, що призвело до накопичення багатомільйонного боргу комунального підприємства перед ВП ПАЕС та також багатомільйонних втрат місцевого бюджету на судові позови”, - сказав Ігор Полович. До речі, в новий тариф закладена ціна на пальне на рівні 27 грн. за літр, та вже сьогодні його ціна значно вища. 

Представники АЕС також пояснювали, чому в різних містах України такі різні тарифи. Це залежить від багатьох складових (звідки береться вода, скільки та які ресурси витрачаються на її очищення, транспортування, підігрів тощо). Наприклад, в Нетішині вода береться зі свердловини, тому не потребує такого ретельного очищення, як вода з Південного Бугу. 

З залу пролунало запитання, чи закладені величезні борги у нові тарифи КП ТВКГ. Присутнім пояснили, що попередні борги КП ТВКГ перед ВП ПАЕС, а це на сьогодні 259 мільйонів гривень, ніяким чином не вплинули на формування нинішніх тарифів, а щодо боргів, то є домовленість між керівниками АЕС та міста про 15-річну розстрочку їх виплати з місцевого бюджету. 

Ігор Полович також розповів, що напряму надавати послуги населенню відокремлений підрозділ НАЕК “Енергоатом” не може - це законодавством не передбачено.

Ініціативна група після довгого спілкування висловила наполегливе побажання: “Винайдіть можливість знизити тарифи”, на що директор ВП ПАЕС відповів: “З огляду на те, що тут було сказано, це неможливо. Надаючи послуги комунальному підприємству, ми несемо витрати, які мають бути відшкодовані. Підприємство, як соціально-відповідальне, несе колосальні збитки, щоб забезпечити місто водою. У разі повернення боргів місцевим бюджетом, ми витратимо їх у тому числі на розвиток громади”. Керівництво ВП ПАЕС відповідально заявило, що на період воєнного стану питання підвищення тарифів порушуватися не буде, хоча до війни планувалося подати на розгляд виконкому документи на ще одне підвищення тарифів у травні місяці.

Міський голова Валерій Онуфрієнко нагадав присутнім, що окрім можливості отримувати субсидії, малозабезпечені верства населення можуть звернутися в управління соціального захисту населення для отримання матеріальної допомоги з місцевого бюджету у зв’язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги.

За результатами зустрічі керівництву КП ТВКГ та управлінню економічного розвитку Южноукраїнської міської ради надані доручення довести до населення повну інформацію щодо тарифоутворення. Тим часом 25 травня на позачерговій сесії буде розглядатися звернення жителів міста щодо призупинення тарифів та на найближчому засіданні виконавчого комітету буде розглянуто проект рішення про призупинення на період воєнного стану нових тарифів на теплопостачання та постачання гарячої води. Дискусія громадськості та надавачів послуг з тепло- та водопостачання триває.

 

Читайте також

До уваги громадських організацій, благодійних фондів, надавачів соціальних послуг та активних мешканців Южноукраїнської громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Запрошуємо взяти участь у проєкті «Миколаївщина. Підтримка суспільно важливих ініціатив у регі...

Відбулись засідання комісії з розгляду проектів планів підприємств і організацій, які належать до комунальної власності

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

05 березня 2024 року та 06 березня 2024 року відбулись засідання комісії з розгляду проект...

УКРЯТ оголошує конкурс наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики та промисловості “Атомні інноватори” - 2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Завданням конкурсу є підтримка прикладної науки в Україні та сприяння розвитку новітніх технологій в...