Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Житлові субсидії, державні соціальні допомоги та контроль за їх призначеням
AA

Житлові субсидії, державні соціальні допомоги та контроль за їх призначеням

Департаментом соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради протягом чотирьох місяців 2019 року було виявлено 22 випадки неповної або недостовірної інформації про доходи та майновий стан отримувачів  державних допомог та житлової субсидії. Загальна сума усіх виявлених переплачених державних коштів за всіма видами державних соціальних допомог та житлової субсидії склала 30883 грн., з яких станом на 01.05.2019 було повернуто 16966 грн.

Громадяни звертаючись за призначення державних соціальних допомог та житлових субсидій, знають майже всі види допомог на які мають право згідно діючого законодавства. Але трапляються випадки коли забувають про свої обовязки. Звертаючись за державними допомогами та житловою субсидією громадяни несуть відповідальність за подані ними відомості про доходи та майно, що вплинули або могли вплинути на право призначення державних допомог та житлової субсидії і їх розмір.

Під час перевірки наданих громадянами відомостей про доходи та майновий стан трапляються випадки надання недостовірних або неповних даних, у результаті чого нараховані та виплачені  державні кошти підлягають  поверненню до державного бюджету. Випадки трапляються різні. Звертаючись за житловою субсидією громадяни не завжди декларують відомості про куплю, будь-кого із складу домогосподарства обо членів сім’ї особи із складу домогосподарства пртягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу (крім мопеду), будівельних матеріалів та іншого, або оплату будь-яких послуг на суму що перевищує 50 тис. грн. Також забувають зазаначати відомості про транспортні засоби (до яких також відносяться і причіпи), з дати випуску яких минуло меньше ніж 5 років.

Вже отримуючи житлову субсидію неповідомляють департамент про всі зміни які у них вібулись, наприклад: зміну складу сім’ї, померлих осіб, продаж або куплю майна та інше, що нажаль у багатьох випадках також призводить до повернення надміру виплачених коштів до державного бюджету, а у деяких випадках недоплати належних громадянам сум.

Звертаючись за державними допомогами також трапляються випадки коли громадяни не зазначають всі відомості про майновий стан та доходи свої і членів їх сім’ї. Наприклад наявність у володінні більше одного транспортного засобу (навіть якщо він проданий за довіреністю і не переоформлений новим власником на своє ім’я), є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. метр на одного члена сім’ї та додатково 10.5 кв. метрів на сім’ю, здійснили купівлю протягом 12 місяців перед зверненням земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу  та інших товарів довгострокового вжитку в сумі, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму на сім’ю. Також забувають або навмисно не зазначають відомості про свої доходи та членів сім’ї, такі як: заробітна плата, аліменти, доходи від цивільно-правової угоди, оренди земельної ділянки та нерухомого майна, пенсії, стипендії. У результаті вищезазначеного отримані державні кошти в частковому або повному обсязі повертаються громадянами назад державі.

У разі відмови повернення надміру перерахованих коштів громадянами до державного бюджету у зазначені терміни, вони будуть стягнені у судовому порядку. Судові витрати та послуги Державної виконавчої служби будуть сплачені також за рахунок громадян.

 Тому шановні громадяни, звертаючись за призначенням будь-якого виду  державних соціальних  допомог та житлових субсидій, не забувайте вказувати  відомості про свій майновий стан і доходи членів Вашої сім’ї  та вчасно повідомляйте про всі свої зміни, з метою уникнення прикрих випадків повернення до державного бюджету ориманих від держави коштів. 

Що стосується державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, вона призначається за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї або за фактичним місцем проживання, за умови подання довідок про неотримання такої допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації. Рішення про призначення даної допомоги призначається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яке проводиться державним соціальним інспектором. У разі засвідчення непроживання уповноважених представників малозабезпеченої сім’ї за вказаною адресою, у призначенні допомоги може бути відмовлено, та рекомендовано звернутись із заявою про призначення  даного виду допомоги за місцем реєстрації.  

 

 

 

Читайте також

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...

Відшкодування витрат на виготовлення та встановлення пам’ятника на могилі ветеранів війни, які захищали незалежність,  суверенітет і територіальну цілісність України

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради інформує. Рішенням виконавч...