Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Запобігти. Врятувати. Допомогти
AA

Запобігти. Врятувати. Допомогти

Влітку більшість мешканців нашого міста намагається провести свій відпочинок поблизу води. Купання та плавання – це хороший, корисний і активний відпочинок. Вода приносить багато задоволення людям дисциплінованим, обачним, але вона може завдати багато неприємностей людям, які не дотримуються правил безпечної поведінки на воді.

22 липня 2021 року на території міського пляжу волонтерами  Мальтійської служби допомоги спільно з матросами-рятувальниками управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради були проведені тренувальні заняття з відпрацювання алгоритму дій по спасінню життя постраждалому внаслідок утоплення.

 

Тренування складалися з двох частин: надання першої невідкладної допомоги  утопаючому у водоймі та на березі річки;  практичне відпрацювання основ транспортування постраждалого з плавзасобу на тверду рівну поверхню для виконання реанімаційних дій по спасінню життя.

Навчання показали, що насправді витягнути потопельника з води – вкрай важке завдання, яке недосвідченій людині не вдасться виконати «правильно». Тож витягувати потерпілого з глибини можна так, як зручно вам, рятувальнику. Аби не травмувати потерпілого.

Вже коли потерпілий опиняється на березі, перш за все необхідно викликати швидку. Наступним кроком, який потрібно зробити, – перевірити, чи не забита ротова порожнина водоростями, піском, тощо. Важливо звернути увагу на те, як саме потопельник постраждав – під час пірнання вниз головою, чи просто захлинувся водою. Зважаючи на конкретний випадок, спосіб відкриття щелепи постраждалого та очищення його ротової порожнини від сторонніх предметів може відрізнятись.

Після того, як рятувальник переконався в прохідності дихальних шляхів потерпілого, необхідно зрозуміти, чи дихає людина, чи ні. Потопельника, який дихає, та просто знаходиться без свідомості, необхідно покласти у стабільне положення та зігріти.

Якщо ж постраждалий не дихає, для того, щоб його врятувати, потрібно негайно переходити до серцево-легеневої реанімації. 

Крім того, відпочиваючі на міському пляжі, за бажанням, мали змогу ознайомитися з основами серцево-легеневої реанімації, а також на спеціальних манекенах відпрацювати техніку непрямого масажу серця та штучної вентиляції легень без спеціального устаткування.

Захід був надзвичайно цікавим, корисним та насиченим, кожен учасник отримав певний досвід та зрозумів, що  від зневажливого ставлення до правил безпеки на воді може статися непоправне лихо.

Тож, шановні жителі Южноукраїнська, цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей і не нехтуйте застереженнями. Нехай Ваш відпочинок на воді  буде здоровим, радісним та безпечним.

Читайте також

До уваги жителів громади! 

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

У разі надходження попередження про загрозу «Повітряна тривога», не ігноруйте сигнал!...

Інформація про хід виконання комплексної Програми профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту конституційних прав і свобод громадян Южноукраїнської міської територіальної громади на 2022-2026 роки протягом 2023 року

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Комплексна програма профілактики злочинності та вдосконалення системи захисту  конституційних п...

Заходи безпеки на льоду

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської м...

Управління з питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради інформує

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У зв’язку з пониженням температури повітря на річці Південний Буг береться тонка крига на воді...