Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Заміри опору ізоляції, петлі «фаза-нуль», опору заземлення
AA

Заміри опору ізоляції, петлі «фаза-нуль», опору заземлення

Електрика для нас стала такою ж повсякденною річчю, як повітря, яким ми дихаємо. Ми помічаємо, як воно нам необхідно лише тільки в тому випадку, коли його позбавляємося, в періоди відключення електроенергії. Яких тільки електроустановок, кабелів, систем заземлення зараз не зустрінеш. Для того, щоб визначити, чи відповідають установки, пристрої та електрообладнання стандартам і технічним регламентам, проводяться електровимірювання.

Заміри опору ізоляції постійного струму електроустаткування і електричних ланцюгів є невід'ємною частиною електричних вимірювань, тому що є найважливішим і основним показником стану ізоляції. Якщо опір ізоляції менше, ніж встановлено в нормативній документації, то це може привести до плачевних наслідків – пожежі та електротравм. Періодичність перевірки та норми опору ізоляції викладені в нормативних документах ПУЕ та ПТЕЕС. 

Від стану електроізоляції безпосередньо залежать втрати електричного струму, пов'язані з можливістю його витоку з електросистеми через ділянки з неякісною ізоляцією, її безпеку для людини і можливість тривалої безаварійної роботи. Для того, щоб подібних проблем не виникало, необхідно точно дотримуватися правил проектування та експлуатації електромереж.

Замір опору ізоляції з використанням спеціальних методів і обладнання повинен регулярно проводитися на всіх електричних лініях і мережах, тільки так можна заздалегідь виявити ступінь зношеності ізоляції та її ізолюючі якості.

Кваліфікований замір ізоляції полягає у вимірі опору ізоляції всіх проводів і з'єднань електромережі. Проводити такі випробування і виміри, що виконуються за допомогою спеціального устаткування-мегамометра, можуть тільки фахівці електролабораторій, що мають відповідний доступ і дозвіл для здійснення вимірювальних робіт.

Замір опору ізоляції необхідно починати з огляду електропроводки: силових кабельних ліній і проводів, місць з'єднання проводів в розподільних і з'єднувальних коробках. Також необхідно обстежити місця з'єднання проводів з апаратами захисту та іншим електроустаткуванням. 

Якщо під час огляду помічено оплавлені ділянки, це означає що електропроводка під час експлуатації піддається нагріванню. Нагрівання виникає при слабкому з'єднанні проводів, несправному або неправильному виборі номінального струму автоматичного вимикача. До початку робіт з вимірювання опору ізоляції необхідно відключити все електрообладнання від джерел напруги.

У залежності від кількості проводів в електричній лінії, виконується різна кількість замірів, як правило, від 5 до 15-ти. Результатом виміру ізоляції є основні показники, величина яких впливає на прийняття рішення про придатність ізоляції та її заміну.

Опір ізоляції постійного струму, визначається шляхом вимірювання струму витоку, що проходить через ізоляцію при проходженні через провідник постійного струму.

Коефіцієнт абсорбції ізоляції найкраще перевіряється за вологої ізоляції. Коефіцієнт поляризації ізоляції – один з основних показників старіння ізоляції, який вказує здатність заряджених частинок діелектрика, переміщатися під впливом електричного поля.

У процесі проведення випробувань електричної системи, ведеться типовий технічний звіт. Технічний звіт і протоколи випробувань, складені за даними перевірки кожної електричної системи, завіряються круглими печатками електровимірювальної лабораторії, яка проводить перевірку. Допустиме значення опору ізоляції не повинно бути менше                          0,5 (МОм). Якщо показання нижче, ніж передбачено технічною літературою, то електрообладнання забороняється до подальшої експлуатації.

Відповідно до ПТЕЕС для контролю чутливості захистів до однофазних замикань на землю в установках до 1000 В з глухо заземленою нейтраллю слід виконувати вимірювання опору петлі «фаза-нуль».

Вимірювання опору петлі «фаза-нуль» і струмів однофазних замикань проводиться з метою перевірки часових параметрів спрацювання пристроїв захисту електрообладнання від надструмів при замиканні фази на корпус.

За вимірами опору петлі «фаза-нуль» визначається струм однофазного короткого замикання. За отриманою при розрахунках величиною цього струму визначається час спрацьовування захисного апарату. При прямих вимірюваннях струмів однофазних замикань час спрацьовування захисного апарату визначається за вимірюваною величиною цього струму. Цей час має відповідати вимогам п.1.7.79 ПУЕ по захисту від ураження електричним струмом при непрямих дотиках шляхом автоматичного відключення живлення.

Вимірювання опору петлі «фаза-нуль» і струмів однофазних замикань проводяться:

  • перед прийманням електрообладнання в експлуатацію;
  • в терміни, визначені графіком планово-попереджувальних ремонтів;
  • після капітального ремонту електроустаткування.

Ланцюг «фаза-нуль» забезпечує надійність системи аварійного захисту та системи відключення від живлення високої напруги. Тому проведення перевірки його опору дуже важливе. Цей ланцюг перевіряється нечасто, але заміри його опору необхідні при реконструкціях, ремонтах, як планових, так і аварійних, а також при введенні електрообладнання в роботу. Електролабораторія в цих випадках повинна перевірити опір ланцюга «фаза-нуль», але планова перевірка, тим не менш, повинна бути проведена не рідше ніж раз на два роки.

Вимірювання опору заземлення проводиться з метою його перевірки на відповідність вимогам нормативних документів (ПУЕ гол.1.8., ПТЕЕС пр.3, 3.1).

Перевірку й замір опору заземлення здійснюють за допомогою створення штучного ланцюга протікання струму через випробуваний заземлювач і проведення виміру падіння напруги на ньому.

Замір опору заземлення, як правило, виконується спільно з комплексом інших випробувальних заходів, метою яких є повна перевірка всіх захисних властивостей електросистеми.

Що може статися, якщо не зробити вимір опіру ізоляції та заземлення?

Сучасний будинок оснащений безліччю електроприладів – пральна машина, посудомийна машина, витяжні системи, електроплита, холодильник, комп'ютер – всього і не перелічиш.

Одна з найважливіших цілей при установці електроприладів – забезпечення безпеки для людини. Цю роль виконує заземлення – електричне з'єднання предмета з провідного матеріалу з землею. Основне призначення заземлення є захист людини від ураження електрикою.

Заземлення продовжує термін служби електроприладів, це особливо відчутно при закупівлі дорогої техніки, вона прослужить набагато довше. Найбільша небезпека ураження струмом підстерігає в місцях підвищеної вологості – на кухні, у ванній.

Якщо в будь-якій частині електропроводки або електроприладу (пральної машини, чайника і т. д.) порушиться ізоляція, через що фазний провід торкнеться нульового, станеться коротке замикання. Оскільки опору в місці контакту немає, і струм у контакті почне швидко зростати, тим самим він розплавить проводи й призведе до небажаних наслідків: від перегоряння приладу до виникнення пожежі.

Для захисту від короткого замикання служить запобіжник, вставлений у фазний дріт, при зростанні струму він згорить і розімкне ланцюг до того, як станеться займання. При цьому згорілий запобіжник замінюється новим.

Автоматичні запобіжники в разі короткого замикання розмикають ланцюг за допомогою електромагнітного розчеплювача, що реагує на скачки струму. Ці запобіжники зафіксовані в кожному будинку, вони захищають і внутрішній, і зовнішній ланцюг.

Для запобігання аварійних ситуацій і забезпечення безпеки людей та електрообладнання не варто нехтувати вищезазначеними перевірками. Якщо заважає здійснити замір опору ціна, то краще подумайте про те, яку ведмежу послугу ви собі надаєте, тим більше, що заощадивши на такій роботі, як замір опору, ціна за збитки може перевищити в рази розмір уявної економії.

 

Читайте також

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...

Виїзна нарада

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

11.04.2024 відбулась виїзна нарада під головуванням заступника міського голови з питань діяльності в...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.04.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...

Роз’яснюємо щодо виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року № 185 «Про затвердже...