Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Захистимо бджіл від впливу пестицидів та агрохімікатів
AA

Захистимо бджіл від впливу пестицидів та агрохімікатів

Бджоли відіграють важливу роль в сільському господарстві як запилювачі квіткових рослин. Однак останнім часом частішають випадки загибелі цих комах від використання засобів захисту рослин. Отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках сільськогосподарських посівів. Масова загибель бджіл може призвести до зникнення багатьох видів рослин, у тому числі сільськогосподарських, оскільки майже 80% з них запилюють медоносні бджоли.

Також ентомологи довели, що під дією пестицидів у бджіл погіршується пам'ять та інші розумові здібності. Пестициди викликають у бджіл епілепсію. Найнебезпечніші для комах комбіновані пестициди. Виявилося, що вже через 4 дні після першого контакту з пестицидами близько 30% бджіл втрачало здатність до навчання й починало гірше проходити тести на запам'ятовування запаху квітів. Як показали дослідження, особливо згубна для розумових здібностей бджіл суміш пестицидів різних типів.

Пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція. Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати які застосовують проти шкідників. Так, за даними науковців, у 95% випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, в 4% – гербіциди і лише 1% припадає на інші хімікати.

Відповідно до ст.30 та 37 Закону України "Про бджільництво" фізичні та юридичні особи  зобов'язані завчасно, але не менше, ніж за три доби до початку проведення хімічної обробки сповіщати населення,  власників  суміжних сыльськогосподарських  угідь про місця, строки  і методи  застосування пестицидів. При  проведені робіт  у радіусі 200 м  від меж  ділянок, що  обробляються, встановлюють попереджувальні написи. Всі роботи проводять  в  ранкові  та  вечірні  години. Допускається  вдень  у похмуру, прохолодну погоду,  коли бджоли не вилітають  з вулика.

Оскільки, господарства повідомляють населення про місце і час обробок пестицидами через сільську раду, то власники пасіки повинні зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться.

Згідно підпункту 5.26 пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

-5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

-2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об'єктів природо-заповідного фонду;

-1км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки: садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену ст. 21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тому для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл, людину і навколишнє середовище сільськогосподарські підприємства повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з ними.

Асортимент пестицидів, засоби, сфера застосування, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні».

Враховуючи, що навколо міста Южноукраїнська розташовано чимало дачно-садових кооперативів, звертаємось з проханням до власників та користувачів садових наділів, бути обачними при використанні на своїх ділянках хімічних речовин для обробки та підживлення рослин, не залишати залишки хімічних розчинів у місцях доступних для тварин, птахів, бджіл, а також повідомляти сусідів, які утримують пасіки на своїх ділянках про майбутні обробки.

 

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...