Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Захисти себе від кору
AA

Захисти себе від кору

В Україні триває спалах кору, з початку якого захворіли майже 80 тис. людей. З 2017 року в наслідок кору померло 30 людей. Кір- дуже заразне захворювання, спричинене вірусом. Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом. На кір можуть хворіти всі:  діти і дорослі. Вірус може виживати( тобто здатним заражати інших)  в повітрі і на поверхнях до 2-ух годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Кір - смертельно небезпечна хвороба, яка може привести  до запалення легень, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Спалахи кору  мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожні 5-6 років. Головна причина –низьке охоплення щепленнями проти кору. До цього привело нестача вакцини у 2009-2015 роках, а також антинаукові міфи, які суперечать доказовій медицині. Зараз по Україні привиті трохи більше 50% населення. І цей спалах триватиме поки в країні не з’явиться колективний імунітет, що зупинить поширення   інфекції. Лише з рівнем вакцинації 95% можна запобігти госпіталізаціям та смертям внаслідок кору.

Кір- одна із головних причин  дитячої смертності У світі. В 2015 році в наслідок цього  захворювання померли понад 134 тис. людей у світі.

Єдиний надійний метод профілактики кору- вакцинація. Вона формує специфічний імунітет, внаслідок чого організм людини стає невразливим до захворювання. Дотримання здорового способу життя, так званий «загальний імунітет» не захищають від кору.

Згідно календаря щеплень щеплюють  2 рази- в 12 міс і в 6 років.

Наразі в Україну постачають  2 вакцини проти кору( кір, краснуха, паротит) –Пріорікс (Бельгія)  і    М-М-Р II/ М-М-R II ( США). Обидві безпечні, ефективні і гарантовані державою безоплатно. Ця вакцина використовується понад 50 років. Серйозні реакції на вакцину- вкрай рідкісні. У той же час саме кір може мати важкий перебіг і нести ризик госпіталізації і смерті.

Вірогідність зараження кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%. У понад 5 % людей, які перехворіли на кір, розвиваються порушення здоров’я на все життя.

Якщо у вашої дитини є 2 дози вакцини, вона захищена і додаткових щеплень від кору не потребує.

Якщо батьки вказують на те, що записи про щеплення їхньої дитини є неправдивими, то можна зробити додаткове щеплення, воно не шкодить дитині, а навпаки - посилює захист.

Усім дорослим, які не були щеплені від кору або не перехворіли на кір потрібно вакцинуватися.

Читайте також

Як захиститися від холери

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Холера − це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води...

Що таке сказ?

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Сказ - це гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняєтьс...

Профілактика отруєнь рослинами

НКП «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги»

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед мешканців які вживають незнай...