Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Заборона використання пластикових пакетів
AA

Заборона використання пластикових пакетів

З 1 січня 2023 року вступила в силу заборона платного або безоплатного розповсюдження надтонких і тонких пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, окрім біорозкладних пакетів.

Починаючи з 1 червня 2021 року, із введенням в дію Закону України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (далі - Закону), розпочався перший етап запобігання розповсюдженню надтонких і тонких пластикових пакетів (товщиною до 50 мікрометрів), а саме – проводилося інформування та підготовка до обмежень у подальшому їх використання з наступним повним припиненням.

Наступним етапом, з 1 грудня 2021 року, було введено заборону на безоплатне розповсюдження пластикових пакетів товщиною до 50 мікрометрів та пакетів з маркуванням «біо», «біопакет», «біорозкладний», якщо документально не підтверджена здатність пакету до біорозкладання. Також розповсюджувачі були зобов’язані реалізовувати пакети за цінами, не нижчими мінімальних, встановлених Кабміном.  

З 1 березня 2022 року зазначений вище Закон заборонив будь-яке розповсюдження, платне або безоплатне, надтонких і тонких пластикових пакетів. Але при цьому дозволялось первинне пакування сипучих, рибних і м’ясних продуктів у надтонкі пластикові пакети товщиною до 15 мікрометрів, розмірами до 225х345х450 міліметрів.

З початку поточного року дозволені до використання лише біорозкладні пакети та пластикові пакети товщиною більше ніж 50 мікрометрів, які є придатними до використання багато разів та можуть бути  вторинною сировиною для повторної переробки.

Контроль за додержанням вимог ЗУ «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» забезпечує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Законодавство встановлює адміністративну відповідальність за розповсюдження пластикових пакетів товщиною до 50 мікрометрів, крім біорозкладних, у вигляді штрафів у розмірі від 8500 до 17000 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого порушення - у розмірі від 17000 до 34000 грн.

Нагадуємо всім суб’єктам господарювання Южноукраїнської міської територіальної громади про необхідність дотримання норм чинного законодавства.

Читайте також

Проведено рейд робочої групи щодо заборони продажу ранньоквітучих рослин Червоної книги України

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

07 березня 2024 року відділом екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин спіль...

Що таке ЕкоЗагроза

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

ЕкоЗагроза – це офіційний ресурс Міндовкілля, розроблений за підтримки Міністерства цифрової т...