Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | З модернізацією системи фіззахисту ЮУАЕС ознайомилася Посол Німеччини в Україні
AA

З модернізацією системи фіззахисту ЮУАЕС ознайомилася Посол Німеччини в Україні

Южно-Українську АЕС 26 листопада відвідала Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен. Мета візиту – обговорення проміжних етапів українсько-німецької співпраці щодо модернізації системи фізичного захисту Южно-Української АЕС.

Під час відвідин Посла Німеччини супроводжували представники  Товариства з безпеки установок і реакторів (GRS, Німеччина) та фірми Sommer (Німеччина) – безпосередніх учасників реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Модернізація периметра ЮУАЕС». У розширеній нараді взяли участь провідні фахівці дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання, представники Національної гвардії України на чолі з першим заступником командувача (начальником штабу) Володимиром Кондратюком. У обговоренні досягнутих результатів та подальших планів з посилення фізичного захисту атомної станції також взяли участь представники корпорації «ТСМ ГРУП», ПАТ «Юженергобуд», військової частини 3044 та Хмельницької АЕС. 

Вітаючи гостей, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зазначив: «Щиросердечно дякую уряду та всьому народу Федеративної Республіки Німеччина за надзвичайно важливу допомогу в сфері підвищення рівня ядерної безпеки і захищеності Южно-Української АЕС. Технічне переоснащення систем фізичного захисту нашого підприємства піднімає на якісно новий рівень його захищеність, безпеку всієї України, а також безпеку Європи. Маю надію на те, що завершенням нині діючих проєктів співпраця з нашими німецькими колегами не закінчиться, а стане запорукою для поглиблення співробітництва наших держав».

Спільна реалізація проєкту технічного переоснащення системи фізичного захисту Южно-Української АЕС розпочалася 2015 року. Підставою для впровадження  проєкту стала ініціатива країн Великої сімки щодо розширення та поглиблення співробітництва в сфері підвищення рівня ядерної безпеки та захищеності АЕС України («Глобальне партнерство проти поширення зброї та матеріалів масового знищення», 2014 рік, м. Гаага).

Учасники зустрічі відвідали місця розташування німецького устаткування, висловили повне задоволення його якістю. «Це мій перший в житті візит на атомну електростанцію. Я дуже задоволена побаченим. Незважаючи на те, що Німеччина прийняла рішення про поступову відмову від АЕС, ми піклуємося про безпеку атомних станцій. Приклад модернізації периметра фіззахисту Южно-Української АЕС є підтвердженням ефективної співпраці наших двох держав. Тут встановлено обладнання, якого поки що немає навіть у Німеччині», - поділилась враженнями Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

За час виконання проєкту на ЮУАЕС поставлено обладнання німецького виробництва длясистем контролю доступу, фізичних бар’єрів, засобів виявлення тощо. Частина з наданого передбачена для потреб підрозділів Національної гвардії України, чиї військовослужбовці несуть службу з охорони та оборони ядерних об’єктів. Зокрема, за рахунок коштів технічної допомоги здійснено постачання сучасних броньованих захисних кабін. Южно-Українська атомна станція першою серед вітчизняних АЕС отримала обладнання подібного класу. Завдяки міжнародній допомозі вдалося значно посилити фізичний захист підприємства та забезпечити більш комфортні умови несення служби вартовими.  

«Якість виконання завдань, поставлених перед Національною гвардією України, залежить від тісної співпраці з керівництвом Енергоатома та атомної станції, а модернізація матеріально-технічної бази дає можливість значно підвищити рівень охорони та фізичного захисту ядерних об’єктів», - підкреслив перший заступник командувача НГУ Володимир Кондратюк.

Підсумовуючи проміжний етап реалізації українсько-німецького проєкту, представник GRS, технічний керівник Уве Штолл зазначив: «Німеччина зацікавлена в тому, щоб ядерна безпека та фізичний захист були комплексно забезпечені на українських АЕС. Я переконаний, що уряд Німеччини сприятиме тому, щоб усі започатковані проєкти ми довели до кінця та забезпечили фізичний захист українських АЕС на найвищому рівні».

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...