Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южноукраїнські медики готові до наступної хвилі пандемії
AA

Южноукраїнські медики готові до наступної хвилі пандемії

Останніми тижнями хворих на коронавірусну інфекцію в Україні значно побільшало. Міністерство охорони здоров’я України прогнозує ймовірний пік нової хвилі пандемії в лютому. Южноукраїнські медики готові надавати допомогу мешканцям територіальної громади в умовах підйому захворюваності на високому рівні. Місцева влада сприяла цьому.

На початку поточного робочого тижня відбулась нарада, де розглянули питання про стан готовності Южноукраїнських комунальних закладів охорони здоров’я до зростання захворюваності на Covid-19. В ній прийняли участь заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Марія Дроздова, начальник управління охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради Ольга Стахорська, керівництво некомерційного підприємства «Южноукраїнський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» (НКП ЮМЦПМСД) та комунального некомерційного підприємства «Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня» (КНП ЮМБЛ).

Медики доповіли, що за 2020-2021 роки в місті енергетиків та приєднаних до нього сіл на  Covid-19 захворіло 3657 осіб (1023 осіб в позаминулому році та 2636 – в минулому). Померло 132 людини, з них 114 – в 2021 році. Найчастіше помирають від коронавірусної хвороби люди  віком від 70 років (51,7% від загальної кількості). Високий показник летальності в групі віком від 60 до 70 років (34,2%).

Медичний директор КНП ЮМБЛ Віра Шикерська проінформувала присутніх на нараді, як працювала лікарня під час попередніх хвиль пандемії. Доповідач зокрема зазначила, що протягом двох років стаціонарну допомогу в КНП ЮМБЛ отримало 1468 пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Було створено 110 ліжок для госпіталізації хворих на Covid-19. 35% з них підключені до системи централізованої подачі рідкого кисню, крім того наявні 66 кисневих концентратора.

В 2020 році Южноукраїнська міська багатопрофільна лікарня закупила 45760 кг рідкого кисню на суму більше 625 тисяч гривень, а в 2021-му – 76120 кг на суму більше 1,7 мільйона гривень. Також за два роки було використано газоподібного кисню для лікування хворих на суму більше 156 тисяч гривень.

Станом на 25 січня поточного року в лікарні наявний резерв рідкого кисню 2600 кг та 65 балонів з газоподібним киснем. Зараз тривають роботи по підведенню рідкого кисню до інфекційного відділення. Після їх завершення, питання доступності до кисневої терапії буде вирішено повністю, а відділення зможе працювати як базове для лікування хворих на COVID-19. Лікарня очікує на поставку кисневої станції, яка закуплена за державні кошти. Управлінням будівництва та ремонтів Южноукраїнської міської ради проводиться робота щодо розробки проектно-кошторисної документації по об’єкту «Реконструкція системи кисне постачання КНП ЮМБЛ».

Завдяки виділеним Южноукраїнською міською радою коштам, підприємство мало можливість в достатньому  обсязі закупити ліки для хворих на COVID-19, які потребують стаціонарної допомоги. Загалом придбано медикаментів на суму майже шість мільйонів гривень, з них за рахунок пакетів Національної служби здоров’я України – на 2,9 мільйона  гривень та на 3 мільйона гривень за рахунок коштів з місцевого бюджету. Серед іншого в достатній кількості закуплені високовартісні противірусні госпітальні препарати для патогенетичного лікування, яких не було на початок попередньої хвилі пандемії восени 2021 року.   Також лікарня придбала засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів та виробів медичного призначення на загальну суму більше 731 тис грн.

З метою профілактики захворюваності на гострі респіраторні хвороби медиками постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення. Директор НКП ЮМЦПМСД Дмитро Мірошник повідомив, що інформацію про роботу пунктів щеплення, міри запобігання захворюваності розміщуються в місцевій газеті «Контакт», офіційному сайті міста, соціальних мережах.

З метою зниження ризику зараження НКП ЮМЦПМСД проведена робота по розділенню потоків пацієнтів.  Колектив центру активно проводить профілактичні щеплення проти COVID-19. Станом на 25.01.2022 першою дозою вже вакциновано 49,5% населення територіальної громади, другою дозою – 42%. Першою дозою щеплено 74 дитини, другою – 42. Розпочато щеплення третьою (бустерною) дозою.

На нараді медики зробили акцент на тому, що надання якісної медичної допомоги мешканцям територіальної громади стало можливим завдяки злагодженій роботі колективів комунальних медичних закладів міста та підтримці Южноукраїнської міської ради і її виконавчих органів, відокремленого підрозділу «Южноукраїнська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом», відділення поліції №3 Вознесенського районного управління ГУ Нацполіції в Миколаївській області, 1державного пожежно-рятувального загону ГУ ДС України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області, благодійників.

 

 

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...