Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс: відзвітували адміністрація та профспілка
AA

Южно-Український енергокомплекс: відзвітували адміністрація та профспілка

У ВП «Южно-Українська АЕС» 18 лютого відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. 235 делегатів, обраних від усіх цехів та підрозділів підприємства, заслухали звіти генерального директора та голови профспілкового комітету, затвердили акт перевірки виконання колективної угоди, обрали делегатів на конференції НАЕК «Енергоатом». В цілому Колективний договір ДП НАЕК «Енергоатом» на ЮУАЕС визнано виконаним, робота профспілкового комітету оцінена як «задовільна».

Підсумовуючи непростий та насичений подіями 2019 рік, очільник енергокомплексу В.Лісніченко подякував колективу за стабільну роботу та детально зупинився на основних досягненнях: «Знаменною подією 2019 року стало продовження строку експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС. Відповідне рішення було прийнято на Колегії Держатомрегулювання  (ДІЯРУ) 23 грудня. Ми першими в Україні отримали ліцензію за так званим «першим» варіантом, ще до завершення проектного строку енергоблока, який спливав 10 лютого 2020 р.  Також у грудні НАЕК «Енергоатом» отримала дозвіл на промислову експлуатацію палива компанії Westinghouse на енергоблоці №3 ЮУАЕС. Енергоблок №1 одержав технічне рішення, затверджене ДІЯРУ, що дозволяє його промислову експлуатацію на рівні потужності 3045 МВт. Я дякую усім, хто брав участь у підготовці і реалізації  цих завдань і планів. Ми з гідністю виконали усе намічене. В першу чергу це  вдалось завдяки вашому професіоналізму і злагодженій роботі».

Генеральний директор зазначив, що усі основні зобов’язання адміністрації перед трудовим колективом, визначені в розділах колдоговору «Організація виробництва», «Оплата і нормування праці», «Охорона праці», «Охорона здоров’я», «Робота з молоддю», «Гарантії профспілкової діяльності», виконані. У 2019 році план з виробництва електроенергії ВП ЮУАЕС виконано на 101%.  До Енергоринку відпущено 17 092,9 млн кВт×год. На жаль, не повністю реалізованими залишились напрямки щодо розвитку соціальної сфери та житлово-побутового обслуговування. Зокрема, тимчасово призупинено (до накопичення коштів) одноразові виплати працівникам, що вийшли на пенсію, а також через відсутність фінансування не велось нове будівництво. Тим не менш, у 2019-му  53 сім’ї працівників енергокомплексу поліпшили свої житлові умови за рахунок безвідсоткових позик та вивільненого житла.

Голова профспілки ЮУАЕС Сергій Снітков наголосив: «На рахунок адміністрації немає жодних нарікань щодо виконання зобов’язань за Колективним договором. Дотримання соціальних прав і гарантій працівників забезпечене тісною взаємодією адміністрації та профспілкового комітету енергокомплексу. Результатом такої консолідації є забезпечення не лише виробничого процесу, а й фінансування потреб трудового колективу. У 2019 році витрати на охорону праці склали 6,97% від фонду оплати праці попереднього року. Показники високі, але для кращої ефективності необхідно врегулювати ліміти на отримання спецодягу, розробити та запровадити електронну систему контролю з його надання та заміни». Загалом від ЮУАЕС направлено вісім пропозицій щодо змін і доповнень до Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2020 рік.

До делегатів звернувся голова первинної профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич: «На жаль, доводиться констатувати невідповідність очікувань і реальності після переходу на новий ринок електроенергіїУ 2019 ми з вами  відстоювали своє право на безпечну і стабільну роботу, переконували державотворців у необхідності для країни дешевої власної атомної електроенергії, наразі ведемо активну боротьбу проти прийняття недосконалого закону про працю. Тим не менш, не зважаючи на усі складнощі, минулого року по енергокомпанії в 4 рази вдалось знизити відтік кваліфікованого персоналу, підвищити рівень заробітної плати працівників, за рахунок преміювання зменшити розрив між оплатою праці персоналу промислової і непромислової груп, запровадити систему корпоративного медичного страхування».

«Соціальна стабільність персоналу є складовою безпечного виробництва», - переконаний виконавчий директор з персоналу НАЕК «Енергоатом» Олександр Остаповець. Він повідомив, що в компанії ведеться робота над заміною системи оплати праці. Фахівцям Запорізької АЕС доручено підготувати проєкт, альтернативний нині діючій 25-ступеневій тарифній сітці.

Підсумовуючи роботу конференції, делегати одноголосно констатували, що колективний договір ДП «НАЕК «Енергоатом» у відокремленому підрозділі «Южно-Українська АЕС» у 2019 році в основному виконано. Результати реалізації колдоговору в масштабах компанії планується розглянути 18 березня. Южно-Український енергетичний комплекс на конференції в Києві представлятимуть 22 делегати.

Без перерви з доповненням складу учасників була проведена звітна конференція об’єднаної організації профспілок (ЮООП). До неї, крім персоналу АЕС входять медики, працівники дитсадків, військові, пенсіонери  - всього 37 первинних організацій загальною чисельністю 9 тисяч 676 осіб. Її теж очолює Сергій Снітков. Він доповів про роботу усіх комісій профкому, озвучив кількість реалізованих путівок на оздоровлення та відпочинок, результати спортивних досягнень та благодійної діяльності спілчан. Делегати заслухали та взяли до відома висновки ревізійної комісії щодо фінансової діяльності профкому, обрали нового очільника ревкомісії. Роботу об’єднаної профспілкової організації одноголосно визнали задовільною.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...