Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники «Весняної школи ДП «НАЕК «Енергоатом»
AA

Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники «Весняної школи ДП «НАЕК «Енергоатом»

15-16 травня Южно-Український енергокомплекс відвідали учасники V «Весняної школи ДП НАЕК «Енергоатом». Дводенна програма перебування була насиченою. Розпочавшись з візиту на Олександрівську ГЕС та Ташлицьку ГАЕС наступного дня вона продовжилась екскурсію до інформаційного центру АЕС, а згодом - зустріччю з генеральним директором ВП ЮУАЕС Володимиром Лісніченком.

Звертаючись до учасників «Весняної школи» він зазначив: «Ви потрапили на єдиний в України енергокомплекс, де одночасно експлуатуються три станції - АЕС, ГЕС, ГАЕС. Такого більш ніде немає. Ваш графік відвідування дозволяє скласти об’ємне уявлення про енергокомплекс. Наша кінцева мета, щоб ваше ставлення до атомної енергетики було добрим, дружнім».

У слухачів накопичилося багато питань до очільника енергокомплексу. Більшість з них стосувалася майбутнього южно-українського майданчику, його подальшого розвитку, співіснування з містом-супутником. Йшлося про науковий супровід діяльності АЕС та проектів, що на ній впроваджуються, диверсифікації постачань палива, перспектив будівництва малих модульних реакторів, впровадження реакторів на швидких нейтронах.

Пізнавальний тур продовжився відвідуванням БЩУ, повномасштабного тренажеру та машинних залів енергоблоків. Гості зазначили, що отримана під час екскурсії інформація була пізнавальною, а кожен об’єкт – цікавим. Студентка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім І. Сікорського» (НТУУ КПІ) Маргарита Заінчковська, небагато знала про атомну енергокомпанію до «Весняної школи». «Зараз я бачу, що це галузь, де дійсно можна розвиватись, знайти своє майбутнє. Я як економіст можу працювати в ній, адже економіка потрібна всюди і, можливо, моя друга освіта буде саме за спеціальністю «Атомна енергетика», - зазначає учасниця проекту. 

Проект «Весняна школа» було започатковано 5 років тому компанією «Енергоатом» за підтримки Українського ядерного товариства та Молодіжної енергетичної спільноти. Його мета - залучення якомога більшої кількості людей, небайдужих до долі атомної енергетики. «Весняна школа»  щороку збирає студентів, аспірантів та молодих фахівців різних напрямків і спеціальностей. У слухачів є можливість поглибити свої знання про АЕС та особисто поспілкуватися з провідними експертами і професіоналами у цій галузі.

Куратор проекту начальник відділу роботи з громадськістю Дирекції з комунікацій НАЕК «Енергоатом» Рената Яресько у свій час сама розпочинала кар’єру в атомній енергетиці саме з «Весняної школи». За її словами, кожного року програма змінюється, щоб підтримувати інтерес слухачів. Цьогоріч додались інтерактивні методи, ділові ігри та конкурс інноваційних ідей за темою «Впровадження малих модульних реакторів в Україні». З року в рік кількість охочих поглибити знання про ядерну галузь, зростає. У 2019 році  було більше 70 слухачів. «Цього року в нас були учасники, які не мають відношення до атомної енергетики, - представники ресторанного бізнесу, водоканалу та інших сфер, - зазначає Рената Яресько.- Я вважаю, що це дуже важливий показник для нас як для організаторів. Адже ми робимо проект не тільки для тих, хто зацікавлений працювати, будувати свою кар’єру, а й для пересічних громадян, які хочуть знатися з атомною енергетикою».

Ті, хто виконав усі вимоги програми та успішно пройшов лекційний курс, отримали можливість відвідати унікальне підприємство з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрових гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Загалом на Южно-Українському енергокомплексі побували  36 слухачів «Весняної школи». До пізнавального туру на АЕС також долучились студенти з КПІ, які зараз проходять виробничу практику на підприємстві.

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...