Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-українські атомники навчаються протипожежній безпеці
AA

Южно-українські атомники навчаються протипожежній безпеці

29 серпня на Южно-Українській АЕС розпочалися курси спеціального навчання для адміністративного складу, керівників підрозділів, відповідальних за забезпечення пожежної безпеки атомної станції, а також персоналу цехів станції, задіяного в роботах з технічного обслуговування та підтримки в справному стані систем протипожежного захисту. Заняття проводять викладачі Інституту післядипломної освіти Львівського державного університету безпеки життєдіяльності (ІПО ЛДУ БЖД) Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Мета навчального курсу - підвищення кваліфікації персоналу АЕС, який забезпечує підтримку та обслуговування протипожежних систем підприємства, а також знайомство з сучасними методами технічного обслуговування цих систем і їх перспективним розвитком. Під час лекцій і практичних занять надаються теоретичні та практичні знання в царині проектування протипожежних систем, монтажу та технічного обслуговування діючих на атомній станції протипожежних систем і спеціального протипожежного обладнання. На заняттях передається також позитивний досвід роботи інших АЕС.

З 14 загальних напрямків навчального курсу южно-українські фахівці прослухають 11, включаючи курс для керівного складу атомної станції «Навчання посадовців підприємств, установ і організацій, до обов'язків яких входить забезпечення виконання заходів пожежної безпеки» (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 року). Завершиться навчання відпрацюванням практичних завдань.

Керівник групи викладачів, доцент кафедри інженерного забезпечення ІПО ЛДУ БЖД Олександр Воробйов зазначає: «Ми з колегами ставимо за мету не просто довести до відома наших слухачів регламентні положення пожежної безпеки атомної станції, а й пояснити діючі норми та вимоги до протипожежних систем безпеки і обладнання, розповісти про сучасні методи їх технічного обслуговування та перевірки працездатності, поділитися досвідом роботи інших вітчизняних і зарубіжних підприємств у цій сфері. Безумовно, забезпечення високого рівня пожежної безпеки вимагає великих організаційних, технічних і економічних витрат, проте вони виправдані, оскільки протипожежна безпека атомної станції стоїть поряд з радіаційною, ядерною, екологічною та технологічною безпекою».

По закінченні навчання передбачено тестування, письмовий іспит і звіт слухачів. За позитивних результатів звітів учасникам навчання будуть вручені свідоцтва про проходження спеціального курсу, що дозволятимуть їм виконувати роботи протипожежного призначення з відповідних напрямків.

Завершаться курси з протипожежної безпеки 9 вересня.

Співпраця атомної станції та Львівського державного університету безпеки життєдіяльності розпочалася 2004 року, навчання фахівців проводилося на базі університету. 2007-го воно набуло нового формату, і нині педагоги університету читають лекції на базі ЮУАЕС. За словами О.Воробйова, це має свої позитивні моменти, головний з яких - забезпечення економічної та практичної ефективності навчання.

 

 

 

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...

На ПАЕС привітали нацгвардійців

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

26 березня на Південноукраїнській АЕС пройшли урочисті заходи з нагоди Дня Національної гвардії Укра...