Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українська АЕС приймає літню ядерну школу 2016
AA

Южно-Українська АЕС приймає літню ядерну школу 2016

4 липня на майданчику Южно-Українського енергокомплексу розпочала свою роботу V літня ядерна школа «Молодь  і  майбутнє  атомної  енергетики». У ній беруть участь кращі студенти та викладачі провідних вітчизняних вишів – Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», Київського національного університету ім. Т.Шевченка, Одеського національного політехнічного університету, Національного університету «Львівська політехніка», Вінницького національного технічного університету, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», а також двох вищих навчальних закладів Чехії – університету Західної Богемії (Західно-чеський університет) та Чеського технічного університету. Цього року до участі в ядерній школі запрошено також молодих спеціалістів НАЕК «Енергоатом» - переможців конкурсу наукових доповідей.

Вітаючи гостей на офіційному відкритті заходу, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко зазначив, що колектив енергетичного комплексу на Південному Бузі радо продемонструє учасникам літньої школи свої найкращі напрацювання та відповість на всі їхні запитання. Очільник підприємства зазначив: «Ми дуже серйозно ставимося до цього заходу, адже нині тут зібралося наше майбутнє – ті, хто прийде працювати на АЕС нам на зміну».

На Южно-Українській АЕС проходить п’ята за рахунком літня ядерна школа.  Практику проведення таких заходів започатковано 2011 року президентом Енергоатома з метою зміцнення партнерських взаємин між НАЕК і профільними українськими вишами, вдосконалення шляхів підготовки кваліфікованих кадрів для атомної енергетики України та формування позитивного іміджу компанії. У їх перебігу студенти та науково-педагогічні працівники діляться власним досвідом і науковими розробками у сфері ядерної галузі. А організація школи безпосередньо на атомному майданчику (Южно-Українська атомна станція  – друга вітчизняна АЕС, яка приймає її учасників) надає можливість ознайомитися з практичною базою підприємства, поспілкуватися з керівництвом станції, задати питання та отримати відповіді на них під час проведення круглих столів.

Заступник директора Дирекції з кадрів та соціальних питань ДП «НАЕК «Енергоатом» Владислав Янішевський наголосив: «Відрадно, що ядерна школа не лише зберегла свій міжнародний статус, а й розширює свою аудиторію». Щодо місця проведення нинішньої зустрічі, Владислав Казимирович переконаний: «Южно-український майданчик -  це, перш за все, джерело практичних знань, «живого спілкування з обладнанням», адже тут ви познайомитеся відразу з трьома електричними станціями – атомною, гідро- та гідроакумулюючою». Підтримав В.Янішевського і заступник директора Центру зовнішніх інформаційних комунікацій - начальник відділу роботи з громадськістю ДП НАЕК «Енергоатом» Данила Лавренов: «Свого часу в НАЕК було проведено ділову бізнес-гру, під час якої йшла мова про будівництво нових енергоблоків. Представивши серйозне обґрунтування можливості та доцільності такого спорудження, Южно-Українська АЕС перемогла. Це теж з точки зору теоретичного надбання, вважаю, буде дуже цікаво слухачам літньої школи». 

Великого значення літній ядерній школі «Молодь  і  майбутнє  атомної  енергетики» надають і викладачі вищих навчальних закладів.

Ян Здебор, викладач Західно-чеського університету: «І нам, і нашим студентам це дуже цікаво. Сподіваємося, що всі представлені в перебігу занять лекції – наші та українських колег – послужать запорукою майбутніх зустрічей та співробітництва».

Олександр Корольов, професор Одеського національного політехнічного університету: «Школі – жити. Я вважаю, що це дуже гарний винахід. Тому слід її всебічно підтримувати, бо це потрібно для галузі та молодих людей, які прийдуть на зміну нинішнім фахівцям».

Крім навчальної програми учасники V літньої ядерної школи мають можливість активно відпочити. На них чекають цікаві екскурсії, спортивні змагання, знайомство з мальовничою природою краю. До послуг гостей фізкультурно-оздоровчий корпус оздоровчо-реабілітаційного комплексу АЕС з тренажерною залою, сауною, соляною печерою, спортивним майданчиком для занять великим та настільним тенісом, футзалом, баскетболом. У ранкові години вони можуть відвідувати великий спортивний комплекс ВП ЮУАЕС (тренажерна зала, футзал, великий та настільний теніс, 25-метровий басейн). Програма передбачає також рафтинг - швидкісний сплав річкою Південний Буг через пороги на надувному човні. Тож організатори сподіваються, що учасники школи не лише поповнять свої знання, а й отримають незабутні враження.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...