Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮУАЕС модернізує систему контролю водно-хімічного режиму
AA

ЮУАЕС модернізує систему контролю водно-хімічного режиму

На Южно-Українській АЕС під час робіт з вдосконалення та автоматизації системи водно-хімічного контролю енергоблоків встановили нове обладнання - два атомно-емісійні спектрометри з індуктивно пов'язаною плазмою (ICP). ICP виробництва американської компанії Thermo Fisher Scientific придбаний у рамках Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки. На сьогодні устаткування проходить дослідно-промислові випробування, у перебігу яких представники фірми-постачальника навчають персонал роботі з ним. Згодом належить виконати калібрування обладнання та відпрацювання методик.

«Сучасний ICP здатний розпізнати всі метали, які є в таблиці Менделєєва і навіть деякі неметали на досить чутливому рівні – на рівні мікрограмів, - пояснює начальник водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху (ХЦ) ВП ЮУАЕС Надія Панченко. - З ним ми зможемо удосконалити контроль якості іонообмінних матеріалів, хімічно знесоленої води та розчинів електролітів для діагностики стану акумуляторних батарей, контроль наявності продуктів корозії в технологічних середовищах, а також зможемо оперативно з високою точністю визначати хімічний склад відкладень. Ми і раніше виконували вказані заходи, проте могли контролювати лише певне число елементів. А сьогодні перед нами відкривається велика перспектива контролю всіх похідних, які виявляються після руйнування металу».

Необхідність впровадження атомно-емісійних спектрометрів з індуктивно пов'язаною плазмою на 1 і 2 чергах Южно-Української АЕС обумовлена посиленням вимог нормативних документів, що пред'являються до хімічного складу технологічних середовищ і вживаним хімреагентам.

Серед переваг нового обладнання головною Н.Панченко називає можливість отримання додаткової інформації про стан водно-хімічного режиму для своєчасного коригування та недопущення подій, що впливають на безпечну роботу енергоблоків. За її словами, ICP - це прилад, що має невеликі габарити, але вимогливий у обслуговуванні та експлуатації. Для підтримки плазми використовується інертний газ - аргон, тому южноукраїнським фахівцям на світловому дворі довелося монтувати рампу для 6 балонів і заводити газопровід в приміщення лабораторії ХЦ.

«Попри те, що нове обладнання на нашому майданчику лише проходить випробування, перед нами вже поставили великий перелік завдань. Перше - контроль вмісту срібла в хімічних реагентах, що використовуються в першому контурі, тому що срібло впливає на дозові навантаження персоналу. Згодом плануємо проводити контроль хімічних реагентів на відповідність вимогам нормативних документів у частині вмісту домішок металів. ICP оптимізує виконання цих завдань, - підкреслює Надія Панченко. - До того ж, враховуючи, що на двох перших енергоблоках замінили конденсатори, а на третьому така заміна в процесі, у нас значно покращився водно-хімічний режим. І приладами, якими ми користувались досі, не могли виявити окремі елементи, оскільки їх концентрація стала значно меншою. З новим обладнанням у нас з'явилося значно більше можливостей».

Атомно-емісійні спектрометри з індуктивно пов'язаною плазмою паралельно встановлюються на всіх вітчизняних атомних станціях. На Южно-Українській АЕС концептуально-технічне рішення про модернізацію системи водно-хімічного контролю було погоджене в 2017 році. У 2018-му підприємство закупило ICP, а у вересні 2019-го проведено шеф-монтаж нового обладнання. Згідно з графіком, завершитися роботи мають комплексними випробуваннями в поточному місяці. Введення в промислову експлуатацію заплановане на перший квартал 2020-го.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...