Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮУАЕС готується до продовження строку експлуатації енергоблока №3
AA

ЮУАЕС готується до продовження строку експлуатації енергоблока №3

Южно-Українська АЕС готується до продовження строку експлуатації енергоблока №3, проектний період служби якого закінчується в лютому 2020 року. До цього часу підприємство має підготувати та обґрунтувати друге життя блока-ветерана. Сьогодні фахівці ЮУАЕС ведуть активну роботу з виконання заходів, спрямованих на підвищення рівня його безпечної експлуатації. По суті, третій «мільйонник» з продовженим терміном життя за показниками безпеки має бути не гіршим за сучасні реактори.

Продовження експлуатації діючих енергоблоків є пріоритетним напрямком діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом», передбаченим «Енергетичною стратегією України на період до 2035 року». Роботи з продовження розрахункового терміну служби блока №3 виконуються відповідно до нормативних документів України, розроблених згідно з вимогами та підходами МАГАТЕ.

З метою забезпечення довгострокової експлуатації третього «мільйонника» на підприємстві реалізується комплекс заходів з оцінки технічного стану систем, конструкцій і елементів (ОТС), кваліфікації обладнання та забезпечення сейсмостійкості, приведення у відповідність до діючих норм і правил, Періодичної переоцінки безпеки енергоблока (ППБ), а також виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ).

«Алгоритм роботи з продовження строку експлуатації однаковий для всіх блоків, що відпрацювали 30 років, - каже заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження терміну експлуатації, технології та інжинірингу Ігор Кравченко. - Це тривалий і цікавий процес. Наприклад, Оцінка технічного стану енергоблока - спосіб вираження нашого прагнення переконатися самим і переконати інших у справності та працездатності блока в нинішній момент. Далі, за допомогою різних інструментальних і розрахунково-аналітичних методів дослідження ми консервативно визначаємо залишковий ресурс блока на наступні роки експлуатації».

За словами І.Кравченка, сьогодні на третьому блоці Южно-Української АЕС ОТС для основної частини конструкцій і елементів уже виконано, результати погоджено з Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ). Продовження строку експлуатації обладнання блока №3 обґрунтовано на 20 і більше років. Завершується оцінка технічного стану елементів реактора (корпусу реактора, його верхнього блока, внутрішньокорпусних пристроїв і опорних елементів) і компенсатора тиску. Прогнозні показники продовження строку експлуатації цього устаткування також складають більше 20 років.

«Що стосується кваліфікації обладнання, будівель і споруд, то до нинішнього моменту вона виконана на всіх трьох енергоблоках у повному обсязі та її результати погоджено з Держатомрегулювання, - зазначає І.Кравченко. - У рамках заходів з підвищення кваліфікації устаткування було встановлено додаткові сейсмічні розкріплення та проведено випробування обладнання на «жорсткі» умови навколишнього середовища в спеціалізованих лабораторіях».

Відповідно до нормативних документів України, рекомендацій МАГАТЕ та Асоціації західноєвропейських ядерних регулюючих органів (WENTRA Safety Reference Levels for Existing Reactors) на третьому «мільйоннику» в повному обсязі виконано оцінку 14 чинників безпеки. На сьогодні документи розглядаються ДІЯРУ, а комплексний аналіз безпеки - у стадії розробки. «Результати всіх 14-ти аспектів ми зводимо в окрему книгу - так званий Комплексний аналіз безпеки, - уточнює заступник головного інженера ВП ЮУАЕС з продовження строку експлуатації, технології та інжинірингу. - У ньому відбито поточний стан чинників безпеки третього енергоблока та прогноз змін на 10 років до наступної переоцінки. Зазначу також, що в подальшому управління старінням обладнання енергоблока та підтвердження його стану буде основою для чергової переоцінки та ухвалення рішення щодо продовження ліцензії на експлуатацію на наступні 10 років. Таким чином, я вважаю, що немає необхідності знову повторювати такий об'ємний комплекс робіт з оцінки технічного стану, основою якого, як відомо, є процес грамотного управління старінням устаткування».

Не менш важливим завданням, що стоїть перед колективом ЮУАЕС у рамках продовження строку експлуатації третього южно-українського блока, є виконання Оцінки впливу на довкілля. «Звіт з впливу на довкілля продовження строку експлуатації всіх трьох наших енергоблоків виконано відповідно до європейських норм. Навіть консервативніше, ніж це роблять деякі європейські країни, - підкреслює Ігор Кравченко. - Головні висновки цього звіту цілком позитивні - діяльність з продовження експлуатації енергоблоків Южно-Української АЕС є екологічно, економічно та соціально виправданою, не призведе в перспективі до негативного впливу на довкілля, населення України та інших країн. Його результати обговорено під час прийнятих у Європі транскордоних консультацій з суміжними країнами. Уже завершено такого роду консультації з Польщею, Румунією, Молдовою та Німеччиною. Країни-учасники залишилися задоволені наданими відповідями Енергоатома, а консультації визнано результативними та такими, що відбулися. Нині ведеться робота з організації консультацій з Республікою Білорусь і Австрією».

Чимала частина заходів з продовження строку експлуатації енергоблока зосереджена і в Комплексній (зведеній) програмі підвищення безпеки. Програма передбачає доведення безпеки обладнання до рівня сьогоднішніх загальносвітових зразків, вимоги до яких з часу пуску блока значно посилилися. У числі розділів КзПБ - обов'язковий комплекс постфукусімських робіт, покращення показників імовірнісного аналізу безпеки (ІАБ) і ін. Перші заходи націлено на запобігання запроектним режимам, можливим внаслідок впливу природного характеру, другі - на оцінку рівня безпеки устаткування в процесі експлуатації. Процес реалізації ІАБ включає ще один напрямок - оцінку та зіставлення рівня безпеки з явними та неявними стандартами.

Усього по Южно-Українській АЕС КзПБ передбачає виконання 235 заходів, 7 з яких - загальностанційні. На третьому енергоблоці необхідно реалізувати 89 заходів. На сьогодні з них виконано 46, залишилося реалізувати 43. Національним планом дій на ЮУАЕС передбачено також виконання 16 постфукусімських заходів, один з яких - сейсмічна безпека -загальностанційний. На блоці №3 виконано 9 заходів, залишилося реалізувати 6. Їх планують завершити 2019 року.

Згідно з національними нормативними документами та правилами з ядерної безпеки, передбачено також підготовку Звіту з аналізу безпеки. Він покликаний продемонструвати, що енергоблок відповідає таким цільовим критеріям безпеки, як частота плавлення активної зони (ЧПАЗ) і частота граничного аварійного викиду (ЧГАВ). Відповідно до «Загальних станів безпеки атомних станцій», АЕС відповідає вимогам безпеки, якщо в результаті прийнятих технічних і організаційних заходів значення ЧПАЗ не перевищує порядок, рівний 1·10-4 на реактор на рік (тобто одна подія на 10 тисяч років), а значення ЧГАВ - не вищий за порядок, рівний 1·10-5, що відповідає одній події на 100 тисяч років.

У процесі виконання процедур з продовження терміну експлуатації третього енергоблока Южно-Української АЕС, модернізаційні та інноваційні процеси дозволили довести його критерії безпеки майже до рівня вимог, що пред'являються до проектованих сучасних ядерних установок. На сьогодні ЧПАЗ на цьому блоці складає 4,640·10-5 (прогнозний критерій 1,63·10-5, допустимий - 1·10-4), а ЧГАВ - 6,49·10-6 (прогнозний критерій 3,98·10-6, допустимий - 1·10-5). Це означає, що сьогодні на третьому «мільйоннику» Южно-Української АЕС у достатньому обсязі реалізуються всі вимоги з забезпечення безпеки реакторної установки, передбачені нормативними документами. Звітні матеріали з виконаного аналізу буде направлено на узгодження до Держатомрегулювання України.

Читайте також

Фахівці управління інформації та громадських зв’язків філії «ВП ПАЕС» продовжують серію дидактичних заходів для дітей

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ПАЕС

5 квітня учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційно...